Bezzeg régen a repülős étel is jobb volt!

Fedélzeti szakács
Vágólapra másolva!
Nagy divat mostanában a dicső múlton merengeni és tagadhatatlan, hogy akad is néhány dolog, ami annak idején valóban jobb volt. Például az étel, amit a repülőgépen felszolgáltak.
Vágólapra másolva!

Magunktól sem szívesen választanánk a légitársaságok által felszolgált ennivalót, de Anthony Bourdain nemrégiben kifejezetten megtiltotta, hogy megegyük. De még a szókimondó amerikai séf is elcsábulna, ha meglátná ezeket a képeket.

Amióta a repülés szinte mindennapos tömegközlekedési eszközzé vált és egy olcsóbb retúrjegy akár kevesebbe kerülhet, mint levonatozni Debrecenbe, eléggé megváltozott a légi utazáshoz való hozzáállásunk. De

az ötvenes években még nagyon másképp működött a piac,

a drága jegyekért cserébe a légitársaságok igyekeztek alaposan kitenni magukért. Az első osztály különösen komoly luxus ígért, habzsi-dőzsivel, szakáccsal, pezsgővel.

Fedélzeti szakács Forrás: Sasmuseet

Egy másik világ

A nemrég 70 éves Scandinavian Airlines születésnapja alkalmából bemutatott képeken legalábbis ez látszik.

Egész sonkák, friss gyümölcs, homár, porcelán tányérok és fém evőeszközök,

megdöbbentő választék jelenik meg az archív fotókon.

A nyilvánvalóan promóciós céllal készült képek persze nem feltétlenül a valóságot mutatják be, de jól látszik, mennyire más volt a repüléssel szembeni elvárás. Mai szemmel nézve talán még viccesnek is tűnhet, mennyi felesleges dologgal próbálták boldoggá tenni az utasokat.

Sonkapult és sörcsap Forrás: Sasmuseet

Elképzelhető, hogy néhányan nosztalgiával tekintenek vissza erre az időszakra, de valószínű, hogy a többség inkább utazik olcsón és ha igényei úgy diktálják, csomagol magának az útra. Mert persze a finom étel fontos dolog, de leszállás után biztosan jobbat találunk a városban.

Egy kevés homár Forrás: Sasmuseet