Vágólapra másolva!
Aki szokott a boltban krémest venni, észrevehette, hogy már nem is mindig úgy hívják. Nem véletlen: 2014 februárja óra csak azt lehet krémesnek hívni, ami megegyezik a Magyar Élelmiszerkönyvben foglaltakkal. Ez most még tovább szigorodhat –finomabb lesz kedvenc süteményünk?
Vágólapra másolva!

A cukrászati termékről a 2- 311/5 szakasz rendelkezett, amely kimondta, hogy a krémes olyan sütemény, amely zsiradékkal készült leveles tésztából sütött lapokból és a közéjük töltött lágy, vaníliás, főzött sárgakrémből áll.

Négyzet vagy téglalap alakúra szeletelt, teteje porcukorral meghintett.

A felhasználandó összetevők kapcsán leírták, hogy leveles tésztához búzafinomliszt BL55 és/vagy búzarétesliszt BFF55, vaj vagy margarin, víz, étkezési só, ecet vagy rum használható fel.

Ilyen az igazi Forrás: Táfelspicc

A főzött vaníliás sárgakrémbe búzafinomliszt BL55 és (búza-, kukorica- vagy burgonya-) keményítő, tej (min. 2,8% zsírtartalom), cukor, vaníliarúd vagy vaníliás cukor, tojássárgája, tojásfehérje való. A krém készítéséhez színezőanyagot tartalmazó porkeverék nem használható fel!

Miért rossz a krémes a cukiban?

Ez a cikk 2 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. A válasz összetett, az okokat az oktatástól kezdve, a gyakorlati képzés hibáin, a pénzhiányon át az oktatók és a tanulók motiválatlanságában és az alapanyagköltségekben találtuk. Van kiút, az viszont hosszú és nehéz lesz.

Részletes cikkünket itt olvashatják.

Úgy tűnik, ez még tovább szigorodhat: a Földművelésügyi Minisztérium megkezdte a munkát a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításán: „A kor követelményeinek megfelelően középpontba került az élelmiszerek minősége és a fogyasztók korrekt tájékoztatása. A tervezet is ennek fényében készült, annak érdekében, hogy a Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő, Magyarországon hagyományosan előállított és ismert cukrász termékek

a megnevezéseken keresztül is a termék minőségéről.”

krémes mille feuille felülről Forrás: Táfelspicc

A jelenleg a Magyar Élelmiszerkönyv II. kötetében szereplő irányelvhez képest a tervezet a következő főbb módosításokat tartalmazza:

  • A tervezet szerint a vanília ízesítésre a vanília növény termésével (vanília rúddal) ízesített cukor használható fel.
  • krémes leveles tésztához kizárólag vaj használható (vagy a felhasznált vaj legfeljebb 20%-a helyettesíthető margarinnal),
  • krémes szó használatára vonatkozó szabályok meghatározása a „krémes” termék védelme érdekében.