Az étel nemcsak finom, hanem szép is

Németh István: Bonbon 04
Vágólapra másolva!
Aki szeret enni, annak a szép étel is gyönyör, már az is jó érzéssel tölti el, ha megnézheti. Erre most remek lehetőség adódik: a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban megnyílt a Gasztronómia fotókiállítás. 
Vágólapra másolva!

Az Europeana Food and Drink projekt részeként összejött anyag június 26-ig tekinthető meg a budapesti múzeumban. A szervező Magyar Fotóművészek Világszövetsége jóvoltából most

az Origón is bepillanthatnak az anyagba:

a válogatás segítségével jobban megismerik az ételeket és italokat mint az örökségünk részét, áttekinthetik a hozzájuk kapcsolódó szokásokat régen és ma.Három kategóriában írták ki a pályázatot – a kiállított képek és a mostani válogatás is ezt a tematikát követi.

A. Kategória: Étel/ ital

Németh István: Bonbon 04 Forrás: Németh István

A fotó egy esztergomi kézműves cég csokoládébonbon termékeit bemutató sorozat része. A sorozat otthoni körülmények között természetes fény használatával készült.

Molnár Ferenc: Egy tojás No. 2 Forrás: Molnár Ferenc

A tojás fehérje és sárgája szétválasztásakor a sárgája a pohár peremén landolt.

Színmódosítással sikerült a látványt fokozni.

Hámor Szabolcs: Egy jó paradicsomos tészta Forrás: Hámor Szabolcs

Stúdióban való fotózáskor jött véletlenül az ötlet, hogy egy ilyen mozgalmas fotót készítsen.

Az olaj cseppenése és a paradicsom színe megadta a várt mozgalmasságot!

Fekete Antonio: Csokoládé mousse, gyümölcsökkel Forrás: Fekete Antonio

Igazán gusztusos lett Nagy Anna pastry chef munkája – ő a budapesti Salon Étteremben dolgozik.

Bikfalvi Zsolt: Panem Nostrum 4 Forrás: Bikfalvi Zsolt

A kép a Mezőpetri (Pártium) falusi pékségében készült, ahol tradicionális technológiával, kemencével, hagyományos eszközökkel dolgoznak, éppen úgy, mint 100 ével ezelőtt.

A kenyér hagyományos sváb recept alapján készül,

semmi adalékanyagot nem tartalmaz, dagasztáson kívül minden kézimunkával készül.

Patyi Árpád: Öt pohár vörösbor Forrás: Patyi Árpád

A kért képet műteremben készítették, a háttér fehér plexilap, a poharak fekete üveglapon vannak.

Tóth Lajos: Halsütés 2. Forrás: Tóth Lajos

Szabadtéren, keményfa parázs fölött sütik a nyársra húzott friss dunai halakat a Szigetközben.

Vitos Hajnal: Lekvárfőzés Forrás: Vitos Hajnal

Erdélyben, Gyergyócsomafalván jellegzetes nyárvégi-ősz eleji munka a hagyományos lekvárfőzés, gyakran a rokonság, a szomszédok vagy az ismerősök összefogását igényli.

Rőzsetüzelésű rézüstökben, állandó keverés mellett 10-20 órán át kell főzni,

hogy az eredmény az utánozhatatlan ízű és illatú legyen.

B. Kategória: Vendéglátás, étkezés

Incze Domokos: Reggeli 2009. Forrás: Incze Domokos

A hangulatos fotó a 2009-es csíksomlyói búcsún készült Hargita megyében, Erdélyben.

Toldi Zorán: Egy tányér leves II. Forrás: Toldi Zorán

Egyik legfontosabb ételünk a leves: tápál és a szomjat is elveszi.

Bárdos Tamás: New York kávéház Forrás: Bárdos Tamás

Az ország egyik legszebb épülete a New York-palota és annak kávéháza.

C. Kategória: Étel/ital közösségi, szociális vonatkozásai

Baán Katalin: Hajnali dráma Forrás: Baán Katalin

A disznóölés tényleg közösségi élmémy, összegyűlik kicsi és nagy, hogy megnézze.

Virágh Mária: Disznóölés Forrás: Virágh Mária

A bőr lesikálva, tisztátva, jöhet a bontás és darabolás.