Molyokat találtunk a Spar biomüzlijében

férgek a  bio műzliben. élelmiszer, zsizsik, moly, kukac
Vágólapra másolva!
Képzelje el: felnyitja a zacskó müzlit, hogy reggelizzen egy jót, de a roppanó zabpehely és a gyümölcsök mellett kukacok és molylepkék önfeledt csoportja fogadja. Sajnos ez nem fikció, hanem maga a fehérjedús valóság.
Vágólapra másolva!

Olvasónk már régóta ugyanazt a márkát fogyasztja, eddig semmi gondja nem volt a Sparban kapható Naturpurral. Mandula, aszalt gyümölcsök és zabpehely – ezt kereste, ezt kapta. A legutóbbi vásárlása azonban sokként érte: a papírdobozt felnyitva kiemelte a celofántasakot, amiben a szokásos összetevőkön túl rovarok népes csoportjával találkozott.

A reggelinek annyi

„Lemerevedtem, ilyet még nem láttam.

– mesélte az ébredés utáni pillanatokról. „Nem csak meglepődtem, a reggelim is oda lett!” – tette hozzá Zsuzsa. „Rögtön megnéztem a csomagoláson levő dátumot, de még bőven a lejárati határidő előtt volt.”

Jobbra Patrik, balra Gábor, mától velünk laknak! Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az egész pakkot bontatlanul megkaptuk. Az irodánk melegében a molyok száma megnőtt, úgy tűnik, a lárvák is kikeltek, jelenleg mintegy 10-12 darab sétálgat a lezárt zacskóban.

38% aszalt gyümölccsel, 7% mandulával és 1% mollyal

A biotermék fotóit elküldtük a szakértőknek.

– tudtuk meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságától. „Erre utal a termék összetétele, amely legnagyobb mennyiségben zabpelyhet tartalmaz. A gabonamolyok igen gyakori és elterjedt raktári kártevők.

Gyártási hiba történhetett Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A gabonafélék minden faját megtámadják, de megtalálhatók a szárított gombában és az olajos magvakban is. A párás levegőjű raktárakban kártétele súlyosabb, ezért megfelelő védekezés ellene a gyors anyagmozgatás és a raktár rendszeres szellőztetése.”

Bióbb mint kéne

Mit tehet az, aki müzlit vásárol, és fogyasztás előtt megbizonyosodna arról, hogy az övében nem lesznek hívatlan vendégek? A Nébih az Origónak elmondta, hogy a „kártétel könnyen felismerhető, mert

a hernyók kívülről rágják táplálékukat, és közben finom szövedéket szőnek maguk köré

- ez észlelhető a gabonapelyhek között. A hernyók ebben a szövedékben élnek, és a gabonaszemeket rágják.”

Ne kukacoskodjunk! Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Megehetjük?

A hivatal szakemberei felhívták a figyelmünket arra a rendkívül fontos tényre, hogy a hálós rétegben

megrágott összetevők és ürülék is található, ezért a rovarszennyezett termék nem biztonságos.

Az ilyen molyos müzli kifejezetten gusztustalan is – nem is lehet kereskedelmi forgalomban tartani.

Na és az előírások?

Takarmánybiztonsági Igazgatóságától megtudtuk, a vállalkozó felelőssége az, hogy a forgalmazás minden szakaszában – beleértve a raktározást és szállítást – biztosítsa az élelmiszerek szennyeződéstől való védelmét, beleértve a rovarszennyeződés elleni védekezést is. Az élelmiszer-higiéniáról szóló EU-s rendelet értelmében megfelelő eljárásokat kell bevezetnie a kártevők elleni védekezésre. Úgy tűnik, ez a Naturpur müzli esetében most nem jött össze.

Sehol sincs szó molyról Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A HACCP szabályozás alapján élelmiszerbiztonsági rendszert kell kialakítani és folyamatosan működtetni. A vevők érdekében született az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény: a benne foglaltak alapján a vállalkozásoknak önellenőrzési, minőségbiztosítási, nyomon követési és termék-visszahívási rendszert kell működtetniük.

Mi a HACCP?

A HACCP egy gyártási-, forgalmazási- és jó higiéniai gyakorlatra alapozott élelmiszer-biztonsági kockázatkezelő rendszer. Célja a megelőzés.

Ha kíváncsi, hogy élnek a molyok, nézze meg rövid videónkat!

Természetesen mindig van rés a pajzson, vagyis a szabályozások ellenére is előfordulhat, hogy az alapanyagok valamelyikében található molylepke peték bejutnak a termékbe.

Nem fáznak, enni is van mit, így a raktározás során kikelnek a lárvák,

aminek eredménye a kifejlett rovarok családias murija a zacskóban.

Mit tehet a vevő?

A mennyiben bármilyen élelmiszerrel kapcsolatban szabálytalanságot észlel, bejelentést tehet a Nébih ingyenesen hívható zöld számán (06-80/263-244) vagy írhat a NÉBIH Ügyfélszolgálatára. A bejelentéskor meg kell adni a vásárlás helyét, az üzlet megnevezésével és címével. Ha megvásárolta a terméket, akkor a vásárlás idejét, az élelmiszer és a gyártó pontos megnevezését, a termék tételszámát, valamint minőség-megőrzési idejét is küldje el.
Sokan vannak, nem éhesek Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Szavazzon!

Ön mit tenne, ha molyokat találna a reggelijében?

A problémával megkerestük a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft-t is. A cég képviseletében Maczelka Márk kommunikációs vezető elmondta, hogy belső vizsgálatot indítottak a probléma felderítésére.