Legalább ők tudják, mit kéne ennünk

10 dolog, amit senki nem mondott el neked a fogyásról, de tudnod kell ez zsír diéta
Vágólapra másolva!
Az utóbbi években egyre többen figyelnek a helyes táplálkozásra. Sokkal tudatosabban viszonyulunk ételeinkhez, mint korábban, de hogy a sok félinformáció között rendet vágjon valaki, szükség van igazi szakemberekre. Ők a dietetikusok.
Vágólapra másolva!

Manapság az is igyekszik szaktekintélynek beállítani magát, akinek erre semmi alapja. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy tényleg legyenek olyanok, akikhez bizalommal fordulhatunk. Ennek sarokköve, hogy

csak a megfelelő képességel és tudással rendelkező szakemberek gyakorolják hivatásukat.

Jelenleg a dietetikus szakma védelmének egyik eszköze a regisztrációs rendszer, amely Magyarországon és Európa több országában is működik.

A kórházban is fontos a munkájuk Forrás: Thinkstock

Kik ők és mit csinálnak?

Hazánkban minden végzett szakember bekerül az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ adatbázisába, működési nyilvántartásra viszont csak akkor jogosult, ha bizonyítja állandó továbbképzését a területen.

A szakmai definíció

A dietetikus olyan szakember, aki az egészséges és a beteg embereknek segít a megfelelő táplálkozás kiválasztásában. Feladata a tanácsadás és a megelőzés, ezeken keresztül az egyénre szabott, kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése.

Felsőfokú dietetikusképzés több magyar egyetem egészségügyi illetve élelmezéstudományi főiskolai karán, külön szakirányként választható.

Érdemes más országok, például Hollandia fejlett regisztrációs rendszerét is megemlíteni, ahol a minőségi és minősítési regiszterben maradást egy ellenőrző bizottság hagyja jóvá a szakemberek online dossziéi alapján. Ezek a teljesített képzéseket és a munkahelyi tapasztalatokat foglalják magukban, illetve közvetlen

összeköttetésben állnak egy panasztételi bizottsággal is, amely a betegek visszajelzéseit kezeli.

A jobbaktól érdemes tanulni

Hogy a lakosok egészsége és táplálkozása megfelelő lehessen, szükség van egy jó háttére – erre a holland metódus maximálisan alkalmas lehet. Idén az ő rendszerük is bővült, hiszen gyermekkori, időskori, pszichiátriai, akut és krónikus betegségekben szenvedő, valamint a megelőzés területére specializálódott dietetikus és táplálkozási szakértő megnevezések, illetve az azokhoz tartozó kompetenciák is beépítésre kerültek. A felügyeleti szerv időközönként felülvizsgálja majd, hogy az adott dietetikus megfelel-e a titulusához tartozó kritériumoknak.

Jó, ha a szakember segít az étrend összeállításában Forrás: Ács Bori

Na és a britek?

A brit dietetikusok is hasonló rendszerben működnek, ugyanis minden végzett szakember az Egészségügyi Szakdolgozók Tanácsának regisztrált tagjává válik, ahol időről időre felülvizsgálják szakképzettségüket és teljesítményüket.

Tudta?

• az olajos magvak a vegetáriánus étrend egyik alapját képezik magas fehérjetartalmuk miatt?
• előnyös zsírsavösszetételük csökkentheti a koleszterin-szintet és jótékonyan befolyásolja a szív- és érrendszeri betegségeket?
• a dióolaj kiemelkedő ómega-3 zsírsav tartalommal rendelkezik?
• a földimogyoró a hüvelyesek csoportjába tartozik, viszont tápanyag összetétele szerint az olajos magvak csoportjába sorolhatjuk?
• a mandulából készült liszt jó alternatíva lehet a gluténérzékenyek étrendjében?
• a dietetikus oktatás hazánkban több mint 90 éves múlttal rendelkezik, és összhangban van az európai szabályokkal?
• a krónikus betegségek kialakulásának 20 fő kockázati tényezője közül 15 a táplálkozással kapcsolatos, és a kockázat mérsékléséhez a dietetikusok szakmai közbenjárása elengedhetetlen

A kezelt betegek bejelentett visszajelzései szintén ebben az adatbázisba kerülnek, amely összeköttetésben áll a regisztrált dietetikusok profiljával. Míg a tanács feladata a lakosság érdekeinek védelme, a párhuzamosan tevékenykedő Brit Dietetikus Szövetség a szakemberek lehető legmagasabb szintű képzésének biztosításáért vállal felelősséget.

Kihívás, öröm vagy kínszenvedés a helyes étrend? Forrás: Thinkstock

A táplálkozástudományi szakértő, illetve szaktanácsadó megnevezés megszerzéséhez további képességeket kell elsajátítaniuk a jelentkezőknek – olyan emelt szintű dietetikai kompetenciákat, mint a kutatás területén szerzett tapasztalat, vezetői képességek, vagy a speciális szakterületen bizonyított kiváló munkavégzés.

A dietetikus megnevezés egyes országokban törvény általi védettséget élvez, amely jelentősen erősíti a hiteles információáramlást, valamint a lakosság egészségi állapotának javítási lehetőségeit. Fontos hogy a tudás naprakész legyen:

a dietetika egy állandó változásban lévő tudomány, amely elvárja a szakemberek élethosszig tartó tanulását a regisztrációs rendszerek és képzések segítségével.

A tevékenységének megtérülése

Egy lépéssel közelebb az egészséghez Forrás: Thinkstock

A dietetikusok szerepe a lakosság egészségi állapotának javításában megkérdőjelezhetetlen. A krónikus betegségek romló tendenciájának megállítását és Európa egészségi állapotának javítását célozták meg. Ezeket a teendőket az Európai Régió Élelmezés és Táplálkozási Cselekvési Tervében (EFNAP 2015-2020) fektették le – nem lesz könnyű menet, a feladat a táplálkozástudományi szakemberek munkáját igényli.

Az EFNAP mintájára az Európai Dietetikus Szövetség felállította az Európai Dietetikusok Cselekvési Tervét (EuDAP 2015-2020). Céljuk, hogy a dietetikusok szerepe realizálódhasson a lakosság tápláltsági állapotának javításában.

Jó lesz ez nekünk?

A tanácsadás valós hatékonyságát és megtérülését Hollandiában mérték: a beszámolóból kiderül, hogy

a dietetikusok által végzett tanácsadás számos társadalmi előnnyel bír, ami pénzben is kifejezhető.

Az egyén testi állapota javul, amely az egészségügyi ellátással járó anyagi teher csökkenésével és az nagyobb termelőképességgel jár együtt. A kinti adatok szerint az elhízás és az ahhoz kapcsolódó betegségek kezelése 0,4-1,9 billió euro szociális haszonnal járt az ötéves periódus átlagában.

10 év alatt nagyot változott a világ Forrás: Thinkstock

Matematika az egészség mögött

Ez azt jelenti, hogy minden 1 euróért cserében, ami az állam a dietetikai konzultációra fordítódott, a társadalom 14-63 Eurót kapott vissza: 7-56 eurót az egészségi állapot javulásáért, 3 eurót a teljes egészségügyi ellátással járó költség megtakarításáért, míg 4 eurót a termelési hatékonyság javulásáért.

A munka itt nem állt meg, hiszen felmérésre került a rosszul- és alultáplált kórházi ápoltak dietetikai kezelésének hatékonysága is. E szerint a kezelésre fordított 1 euró megtérült: a társadalom számára 3-22,6 eurónak bizonyult a gasztroenterológiai- és tüdőrákos betegeknél, 2,4-4,5 eurónak a fej- és nyaki területet érintő daganatos betegeknél, míg 1,2-1,9 eurónak az alultáplált idős betegeknél. Ha minden alultáplált beteg részesülne dietetikai ellátásban, az éves megtérülés 1,5-42 millió euro lenne a daganatos, míg 78 millió euro az idős alultáplált betegek esetében.

A tudatos és túlzások nélküli táplálkozástudomány a 21. század egyik alapvető értéke lehetne. A számok azt bizonyítják, hogy a dietetikus szakma védelme, állandó fejlesztése fontos, hogy a lakosság egészségi állapota javítható legyen.