Középkori módszerekkel dolgoznak, de az eredmény csodás

kína fatál konyha
Vágólapra másolva!
Az első pillantásra csak egy fatálat látunk, de ritkán gondolunk bele, mennyi munka vele. A hagyományosan dolgozó, idős kínai mesterek is lassan kihalnak – a kézműves technikát megölte az ipar.
Vágólapra másolva!

Ha kézbe veszünk egy ilyet valamelyik ázsiai csecsebecse boltban, szemünk csak a végterméket látja. Aki nem faipari szakember, bele sem gondol, hogy milyen precíz esztergálási folyamat kell ahhoz, hogy egy ilyen kedves tárgy a konyhánkba kerüljön.

Sok a kézi munka Forrás: Origo

A tradicionális módszer azonban még bámulatosabb – az alábbi videóban önök is megbizonyosodhatnak arról, hogy a középkori metódusokkal milyen időigényes az alkotás.

Egy tömbből több tál készül Forrás: Origo

A kínai Shavo községben egykor 270-en végeztek ilyen munkát, ma már csak hatan, de ők is nyolcvan fölött járnak. A fiatalok zömét nem érdekli az e fajta tevékenység, bár a beszámolók szerint újra akadnak olyanok, akik elsajátítanák a konyhaeszközök archaikus készítési módját.

Középkori eszterga Forrás: Origo

Nézzék meg, hogy dolgozik a konyhai fatálakon a 84 éves Cseng Dzsinking: a mozdulatsor ugyanolyan, mint sok száz éve – reméljük lesz, aki ezeket a mesterfogásokat tovább örökíti.