A norvég székhelyű Nordic Choice szállodalánc több mint 170 létesítményében elüldözi a szalonnát és a sült kolbászkákat a reggeliző asztalokról – helyettük növényi eredetű élelmiszerek kerülnek a tányérjaikra Skandináviában és a Baltikumban.
Petter Stordalen tulajdonos magyarázata szerint a fenntarthatóságra koncentrálnak, nem pedig a WHO által keltett vöröshúspánikra. A céget irányító üzletember szerint fontos a hasznos cél. Hisz abban, hogy a vendégeik „értékelik majd, ha finom és egészséges ételekkel indul a nap.” – mondta el a norvég Hegnar lapnak.
Nem mindenki örül azonban az újításnak:
Vegyesek a reakciók, valaki megértette az újítás jelentőségét, de volt, aki elutasítja az ötletet.”
– tette hozzá Ebba Kohl, a cégcsoport egyik szállodájának vezetője a helyi Västerbottens Kuriren hírlapnak nyilatkozva.
A vendégek kevesebb sajtot vagy teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut kapnak majd,
de a pálmaolajat tartalmazó élelmiszereknek is búcsút intenek - Petter Stordalen szetint ezzel a környezetszennyezés ellen is harcolhatnak.
A szállodalánc szerint egyelőre csak próbajelleggel lép érvénybe az új reggeli menü, de bíznak abban, hogy a vendégek is jobban érzik majd magukat az egészségesebb ételektől. A Nordic Choice volt az első lánc, amely a szobai tévékből kiűzte a pornót és betiltotta a dohányzást.