420 forintból főztek a menzás szakácsversenyen

OKÉS gasztro verseny
Vágólapra másolva!
A menzás ételek sajnos összemosódtak a silány megoldásokkal, az igénytelen kivitelezéssel és az éhesen maradó gyerekekkel és felnőttekkel. Ki mondta, hogy ennek így is kell maradnia?
Vágólapra másolva!

Idén szeptembertől érvényes a menzarendelet – rég került ennyire megosztó téma a köztudatba. Sokan háborognak, hogy kevesebb sót és több zöldfűszert kapnak a srácok, mások viszont örülnek, hogy már fiatal korban beindul az étrendi nevelés.

Szigorú feltételeknek kellett megfelelniük Forrás: Nébih

Azonban ahhoz, hogy az előírásokba foglaltak érvényesülni tudjanak,

kreatív, felkészült és küzdeni képes szakácsok kellenek

– ők csaptak most össze az ötödik Országos Közétkeztetői Szakácsverseny (OKÉS) elődöntőjén.

Alacsony volt a költséglimit Forrás: Nébih

Hagyomány és jövő

A meghirdetett téma a Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben volt. A verseny célja – a hagyományos ízek megőrzése mellett – a már ismert receptek és megoldások modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása.

Csinos sapkák, igaz? Forrás: Nébih

A versenybe bármely közétkeztetést végző főzőkonyha kétfős csapata (szakács és segítője) nevezhetett - cégenként akár több csapat is elindulhatott. Az ötödik OKÉS selejtezője után az elődöntőkben végül három helyszínen, összesen 26 csapat állt be a tűzhely mögé.

A döntő jövőre lesz Forrás: Nébih

Alacsony a költséghatár

Előételből, főételből és desszertből álló, felnőtteknek szánt háromfogásos napi menüsort kellett megtervezniük. A menühöz felhasznált alapanyagok beszerzési értéke összesen nem haladhatta meg a nettó 420 forintot.

A lényeg a minőség Forrás: Nébih

Fontos szempont volt, az élelmiszerbiztonsági szabályok betartása mellett, hogy a menüsorok

jellemzően helyi, hazai alapanyagok felhasználásával készüljenek,

tradicionális ízeket képviseljenek, és több száz adagban is elkészíthetőek, tálalhatóak és akár kiszállíthatóak legyenek.

Szükség van kreatív szakácsokra Forrás: Nébih

...egyszer libacombot enni

A selejtező során a dokumentumokat, a recepteket és a kalkulációt értékelte a zsűri, míg az elődöntőkben el is kellett készíteni a megtervezett menüt.

A versenyfogások között akadt liba- és zöldborsó-leves, tökfőzelék ropogós ponttyal, vadas csirkecomb, csirkepaprikás metélőhagymás galuskával,

nagyi sütije, mák- és sütőtök-felfújt és palacsintás rétes vanília öntettel.

A pécsi, miskolci és budapesti elődöntőkön összesen maximum 100 pontot szerezhettek az indulók. A gasztrokupa 2016-os döntőjébe biatorbágyi, budapesti, hódmezővásárhelyi, kecskeméti, miskolci, nyíregyházai és pécsi egységek jutottak be: 80 pont felett 12 csapat teljesítet.

A zsűri mindjárt kóstol Forrás: Nébih

A döntő várhatóan 2016 februárjában lesz Budapesten.

Csapatnév Konyha neve pont
Hungast Pécs Hungast Mecsek Kft. ANK Főzőkonyha 98,917
PQS Catering - Budapesti régió Antenna Hungária Étterem 94,167
Junior 63 Junior Kondorosi úti konyha 92,583
Junior Harmónia Magyar Honvédség Egészségügyi Központ 89,417
PQS Catering - Nyugat-magyarországi csapat Alpine étterem 89,083
Hungast Budapest Hungast Budapest 88,917
PQS Catering - Kelet-magyarországi régió PQS Lego Étterem 87,167
Sodexo B Robert Bosch 87,000
Sodexo A Kecskemét MB 86,833
Miskolci Központi Főzőkonyha Központi Főzőkonyha 81,167
Hód-Menza Hód-Menza NKft., 2. telephely 80,667
Szemere Bertalan Konyha Szemere Bertalan Középiskola 80,000
Klebi csapata Klebelsberg Kollégium 79,333
SZKTT SZKTT Egyesített Szociális Intézménye 78,167
Sáfránykert Kft. Ibiden konyha 76,083
GESZ-1 konyha szerénységei VSZK Konyha 75,583
Misszió Élelmezés Misszió Egészségügyi Központ 75,417
MKMK Petőfi Sándor Fiúkollégium Petőfi Sándor Fiúkollégium 73,417
Gagarin Team Asbóth Konyha 73,250
Magyar Honvédség Katona szakács csapata M H Vitéz Szurmay Ellátó Dandár 72,333
Érd kincsei Érd Aradi, Kincses konyha 70,250
Tizenhetesek Újlak Konyha 70,083
Pamut Pamut bázis konyha 69,333
Mechanika Mechanika Konyha 64,667
Lévay csillagai Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon 63,000
Campus Catering Nagyerdei Étterem 37,000