Óvatosan a vadon termő gombákkal!

kucsmagomba színes körmök
Vágólapra másolva!
Vadon termő gombák felhasználása előtt érdemes kikérni egy szakértő véleményét. Ha a gomba nem mérgező, akkor is ajánlott a húsz perces hőkezelési szabály. Tanácsok a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól.
Vágólapra másolva!

A Nébih közleményében kiemelte: a vendéglátásban jogszabály tiltja a vadon termő gombák felhasználását szakellenőri igazolás hiányában.

Az igazolást a vendéglátásban egy hónapig meg kell őrizni.

Az elmúlt napokban többen megbetegedtek egy budapesti vendéglőben elfogyasztott, gyűrűs tuskógombából készített polentától (puliszkától). Az érintett étterem jogsértően, gombaszakellenőri igazolás nélkül vásárolta, majd használta fel a gombát – írta a hivatal.

Finom ételek alapanyagai, de azért érdemes vigyázni Forrás: Táfelspicc-Péter Anna

A gyűrűs tuskógomba, a nagy őzlábgomba, a pereszkék, a gévagomba és a kucsmagombák ehetőek, ugyanakkor ezek vizsgálatakor a szakellenőr kötelessége felhívni a figyelmet arra, hogy

elkészítésükkor húsz percig tartó hőkezelés szükséges,

mivel ennél rövidebb idő esetén emésztőszervi tünetek jelentkezhetnek.

A Nébih hangsúlyozta, hogy a lakosság, különösen a kirándulók és gombagyűjtők számára elengedhetetlen, hogy saját és családjuk egészsége érdekében kizárólag gombaszakellenőr által megvizsgált gombát fogyasszanak. A nyilvántartott szakértők, valamint az őket alkalmazó piacok listája megtalálható a hivatal honlapján.

Érdemes betartani a szakértők javaslatait Forrás:Táfelspicc

A közleményben arra is felhívják a lakosság figyelmét, hogy házalótól, ismerőstől gyűjtött gombát ne fogadjanak el;

hat éves kor alatti gyermeknek gombás ételt ne adjanak;

valamint, hogy az ételt elkészítése után a lehető legrövidebb időn belül fogyasszák el, ha lehet, ne tárolják.

Akik nem a gombászást, hanem a vásárlást választják, azoknak ajánljuk gombavásárlási útmutatónkat.