Három magyar szakács utazik a nemzetközi séfversenyre

turija turia kobasicijada 2015 kolbász fesztivál kolbászfesztiál vajdaság bácska
Elöl a zöld szakács, mögötte a megsült birkafejek mosolyognak
Vágólapra másolva!
Három hazai versenyző képviseli Magyarországot a Gasztronómiai Világszövetség közép-európai melegkonyhás döntőjén, amelyet október elseje és negyedike között tartanak Prágában. 
Vágólapra másolva!

Felnőtt szakácsok között Elek Richárd, cukrászok között Domonkos Dávid, junior szakács kategóriában pedig Hack Barnabás versenyez, a versenyzők felkészítését a Nemzetgazdasági Minisztérium is támogatta.

Miről szól ez a verseny?

2007-ben a Gasztronómiai Világszövetség (WACS) azzal a céllal hívta életre a Global Chefs Challenge versenyt, hogy lehetőséget teremtsen a több mint 100 tagország közel 10 millió séfje számára, hogy egy közös, élő, melegkonyhás verseny alkalmával világszinten is megmérettethessék magukat. A középdöntőkből kerülnek ki minden alkalommal a győztes séfek, akik hazai selejtezőjüket megnyerve, a legjobbnak bizonyulnak a kontinentális régiójukban is.

Elöl a zöld szakács, mögötte a megsült birkafejek mosolyognak Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Mi a menü?

A versenymunka, azaz a menü összeállításakor a világszövetség központilag határozza meg a fogásonkénti fő alapanyagokat, melyeket kötelezően fel kell használniuk a versenyzőknek. Minden szakácsnak három óra áll rendelkezésre, hogy elkészítse a háromfogásos menüjét (előétel, főétel és desszert), amelyet egymást követő ötperces időeltolódásokkal tálalnak a zsűrinek. A cukrászok esetében a kötelezően előírt Valrhona csokoládétorta mellé még egy legalább 60 centiméter magas díszmunkát is kell készíteniük, amelyhez hat és fél óra áll rendelkezésre.

Mehetnek a hungarikumok is

A versenyen túl a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) lehetőséget kapott, hogy Hungarikum Kiállítással jelenjen meg. A viadalt a PVA Expo szakkiállításon rendezik, ahol közel 28 ezer négyzetméteren, több száz kiállító és közel 35 ezer látogató jelenik meg a vendéglátás és turizmus minden területéről.