A mustár izgalmasabb, mint gondolnák

mustár
Egy kanál dijoni
Vágólapra másolva!
Tutanhamon sírjába mustármagokat dobáltak, egy tizenharmadik századi pápának pedig saját mustárkészítője is volt. Pedig úgy néz ki, az első recept unatkozó, gazdag rómaiaktól ered. Merüljenek el a mustár történelmében, megéri.
Vágólapra másolva!

A The Telegraph újságírója azzal kedveskedett honfitársainak, hogy a Nemzeti Mustárnapon megpróbált összeszedni róla néhány izgalmas tényt. Ne gondolják, hogy érdektelen tartalom következik, merüljenek el a mustár világában és történelmében.

1.

A mustár gazdag rómaiaktól ered,

akik jólétükben mindent borral kevertek össze. A nagy konyhai kísérletből a mustármagok és a bor keverékét tartjuk a ma használatos mustár elődjének.

2. A mustár növény minden része ehető. A levelekből saláta, a magokból olaj is készülhet.

Egy kanál dijoni Forrás: Wikipedia

3. Túl pikánsnak találják? Próbálják ki, mint főzési alapanyagot – így már nem a csípős mellékíz dominál, viszont kapunk egy sok mindenhez passzoló fűszert.

4. A világon

az Egyesült Államokban fogy a legtöbb mustár.

Az ő fajtájuk élénk sárga, édes – gondoljunk az amerikai típusú hot dogra, és rögtön tudni fogjuk, miről van szó.

5.

A mustár egészséges.

A maguk gazdagok tápanyagokban és antioxidánsokban. Sok bennük a szelén, omega-3, omega-6, kálium, kalcium, magnézium – ezek együttesen javítják az anyagcserét és kordában tartják a vérnyomást.

6. Tutanhamon sírjába is szórtak mustármagokat – a történészek szerint az ókori Egyiptomban úgy gondolták,

az apró értékes magvak szerencsét hoznak neki a túlvilágon.

Tutanhamon túlvilági szerencséjét a mustármagoknak köszönheti Forrás: AFP/Timothy A. Clary

7. Angliában a második világháború alatt a Colman’s-féle mustár azon kevés élelmiszer közé tartozott, amelyekre nem volt érvényes a fejadag-kimérés. Úgy gondolták, hogy a gyér étkezést muszáj valamivel feldobni, és erre a mustár a legalkalmasabb.

8. Mielőtt konyhai célokra kezdtük volna használni, a mustár elsődleges alkalmazási területe a gyógyítás volt. Francia szerzetesek sebkezelésre, az ókori görögök izomlazításra, fogfájás-csillapításra és emésztésjavításra használták.

A mustárfürdőt még ma is ismerjük,

és több mindenre jó: izomfájdalom, fáradtság, megfázás és láz esetén.

9. A konyhai mustárkrém sárga színét igazából a kurkuma adja.

Egy mustárrajongó pápa portréja Forrás: Wikipedia

10. Németország egyes területein szokás, hogy a menyasszonyok mustármagokat varrnak a ruhájukba. A babona szerint

ezzel biztosítják dominanciájukat jövendőbeli háztartásukban.

11. A tizenharmadik században élt XXII. János pápa állítólag annyira szerette a mustárt, hogy létrehozott egy új pozíciót a Vatikánon belül, Grand Moutardier du Pape címszó alatt, ami annyit tesz, a pápa mustárkészítője.