Első randin közös vacsora? Ne!

bor, fiatalok, italozás, vacsora, borozás, illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy friss tanulmány szerint az emberek sokkal kedvesebbek, megértőbbek és hajlanak a kompromisszumra vacsora közben.
Vágólapra másolva!

Nem kell hozzá komoly kutatás – bár voltak ilyenek –, hogy elhiggyük, miszerint a finom ételektől jobb lesz a kedvünk. A holland és kanadai csoport új eredményei azonban azt bizonyítják, hogy az emberek sokkal könnyebben boldogulnak egymással a vacsoraasztal mellett.

A kutatás során száz nőt és száz férfit kértek meg arra, hogy táblázatban jelöljék be, amikor valakivel öt percnél hosszabb beszélgetést bonyolítottak le. A The Physiology and Behaviour Journalban közölt tanulmány szerint az adatközlők sokkal tartósabb és jobb hangulatú társalgásokat folytattak le étkezéskor – jellemzően vacsora közben. Barátságosabbnak, megértőbbnek és kompromisszumkötésre hajlamosabbnak érezték magukat.

Forrás: AFP

A kísérlet résztvevői beszámoltak még arról, hogy a közös vacsora az az élethelyzet, amikor a felnőttek és felnőttek-gyerekek közötti hierarchiák feloldódnak. Többen kiemelték, hogy a főnökükkel való kényes beszélgetések is sokkal oldottabbak voltak.

A rejtély kulcsa, hogy rágáskor az agy szerotonin szintje emelkedik – ez felelős a kellemes közérzetért. A hollandia Groningeni Egyetem kutatója, Marije aan het Rot azonban hangsúlyozta, hogy a fenti megfigyelés jellemzően olyan alanyok között igaz, akik már a közös esemény előtt is ismerték egymást. Bár a romantikus vígjátékok még mindig az ellenkezőjét sugallják, a szakértők nem ajánlják a vacsorameghívást első randihoz