Ne egyen gyorsételeket terhesen, mert rászokik a gyereke

terhesség, nők, evés
Pregnant woman eating cake in a garden. She is 35 weeks pregnant.
Vágólapra másolva!
Kutatások bizonyítják, hogy a terhesség ideje alatt fogyasztott ételek jelentős mértékben befolyásolják a magzat egészségét, illetve jövőbeni étkezési szokásait. A szakemberek most azt is megmondják, melyek azok a fontosabb fejlődési szakaszok, amikor leginkább érdemes óvatosnak lenni.
Vágólapra másolva!

„A terhesség alatt nagyon fontos, hogy ne legyen egyoldalú az étrend, sok vitamint, ásványi agyagot vigyünk be a szervezetbe, de lehetőleg ne tabletták, hanem friss gyümölcsök és zöldségek formájában.” – A várandósok étrendjével kapcsolatban Aradvári-Szabolcs Mariann dietetikustól tudtuk meg a legfontosabb alapvetéseket.

Mindenképpen kerülni kell a mesterséges édesítőszereket, még akkor is, ha cukorbetegség áll fenn – ilyen esetekben, ha muszáj, stelvia vagy xilit használata lehet a menekülési útvonal. Akárcsak minden embernek, a várandósoknak is be kell tartani a napi háromszori főétkezést és a kétszeri kisétkezést, tehát nagyon fontos a rendszeresség.

Nem mindegy, hogy mit esznek a várandós nők Forrás: Science Photo Library/Ian Hooton

A masszív tévhitek közé tartozik, miszerint kettő helyett kell enni: „Szükséges a megfelelő kalória-bevitel, de kerülni kell az elhízást - plusz tíz-tizenöt kilogramm az ideális, ami magába foglalja a magzat, a méhlepény, a magzatvíz és a sejtek közötti folyadék súlyát. A terhesség alatti túlzott súlyfelesleg nehezebb szüléshez és nehezebb gyermekágy-regenerálódáshoz vezet.” - Kulcsfontosságú tényező a folyadékbevitel, mégis kevés szó esik róla: napi két liter javasolt. A különböző trimesztereknek nincs saját étrendjük, azonban a vas és a folsav pótlása az első trimeszterben a legfontosabb.

A rendszeres és megfelelő mértékű táplálkozást egyeseknél rendkívüli módon megnehezíthetik a gyakran tapasztalt émelygések, a hányinger és a hányás. Ahogy korábban már megírtuk, ezeket a rosszulléteket gyakran magyarázzák evolúciós okokkal, miszerint a szervezet így védekezik a magzat egészséges fejlődésére esetlegesen veszélyes mérgek ellen. Az elmélet szerint a terhes nők nagy százaléka éppen az olyan ételektől undorodik meg, amelyek ételmérgezést okozhatnak – például a hústól, tojástól, haltól vagy a kávétól.

Ezeken túl még egy viszonylag logikus dolog is okozhatja: a vércukorszint hirtelen zuhanása. Ha a kismama éhes, az üres gyomorra a megszokott korgás helyett azonnal vészcsengővel reagál a szervezet - ezért van, hogy gyakrabban fordul elő rosszullét reggelente.

A gyerek is azt fogja enni, amit az anya? Forrás: PhotoAlto/Anne-Sophie Bost

Ugyancsak ronthat a helyzeten az extrém fáradtság vagy kialvatlanság. Hajlamosabb lesz a terhességi rosszullétre, aki amúgy is szokott émelyegni mozgó járműben (például autóban), aki nagy stressznek van kitéve, aki jelentős túlsúllyal rendelkezik, vagy aki ikreket vár, sőt, a hiedelmek szerint az is, akinek a magzata lány.

Az vagy, amit megeszel – az lesz, amit megeszel

Az ausztráliai Adelaide-i Egyetem kutatói már évek óta kiemeltem foglalkoznak a terhes nők táplálkozása, a magzat egészsége és a születendő gyermek étkezési szokásai közötti összefüggésekkel. Markáns véleményt fogalmaztak meg: a várandós személy ételfogyasztási habitusa kulcsfontosságú a születendő gyermek szempontjából, legyen szó az újszülött születésekor fennálló vagy később kialakuló egészségügyi állapotáról, étkezési szokásairól.

A kutatás szerint, amikor a terhes nő úgynevezett gyorsételt (azaz túlzottan zsíros, cukros vagy adalékanyagokban gazdag táplálékot) fogyaszt, változásokat idéz elő a magzat agyának opioid jelátviteli rendszerében. Ennek következménye, hogy a gyermek kevésbé lesz érzékeny az opioidokra, amelyek többek között a zsíros és cukros étel bevitelekor szabadulnak fel az agyban – tehát többet kell fogyasztaniuk ahhoz, hogy elérjék az elvárt boldogságérzetet.

„E kutatás eredményei alapján most már bátran, tudományosan megalapozottan informálhatjuk a terhes őket arról, milyen fontos az étrendjük a gyermekük egészsége szempontjából – például, hogy mennyire lesznek fogékonyak különböző, emésztőrendszerrel kapcsolatos betegségekre” – mondta Beverly Muklhausler, az Adelaide-i Egyetem Mezőgazdaság, Étel és Bor tanszékének kutatója.

A harmadik trimeszter meghatározó Forrás: Science Photo Library

Két kritikus pont

A fent említett egyetem kutatócsoportja most újabb fejleménnyel állt elő a témában. Megállapították, hogy a gyermek fejlődésében melyik az a két fontos pont, amikor az egészségtelen ételekkel szembeni függés a legnagyobb valószínűséggel kialakulhat – szerintük, ha az anya ezekben a fejlődési szakaszokban kiemelten odafigyel az étrendre, az pozitív irányba terelheti az gyermek egészségét és egészséges élelmiszerekhez való viszonyát. A kutatók szerint a már meglévő függőség is visszafordítható.

Az első ilyen ciklus még a magzati korhoz kötődik, ez a terhesség utolsó néhány hónapja. Kutatók szerint e szakasz a táplálkozás szempontjából sokkal fontosabb, mint az első hónapok. A korai nem odafigyelés még hatástalanítható, ha később sokkal óvatosabbak vagyunk. A második fontos fordulópont pedig évekkel később jön el: ez a serdülőkor.

„Az agy jutalmazásért felelős területe ezekben a kritikus életszakaszokban nő a leggyorsabban, ilyenkor a legfogékonyabb a változtatásra, akár pozitív, akár negatív irányban. Anyaként ilyenkor nyílik valódi lehetőség arra, hogy befolyásoljuk, a gyermeknek milyen viszonya lesz az egészséges és egészségtelen ételekhez” – mondta Muklhausler.

Aradvári-Szabolcs Mariann szerint a várandósság alatti kívánósság egy létező jelenség, azonban semmiképpen sem jó, ha uralja az étrendet. Egyetért azzal, hogy a terhesség és a szoptatás alatti étrend befolyásolja nemcsak a gyermek egészségét, de jövőbeni ízválasztását is – ez nem okvetlenül jelenti, hogy mindent elfogad majd, amit az anya korábban fogyasztott, de jelentősége mindenképpen van. A terhes nők vegyes étrendje ebből a szempontból is meghatározó – minél változatosabban táplálkozunk, a magzat annál több fajta ízzel ismerkedik meg.

A várandósság alatt gyorsan reagál a gyomor! Forrás: --

A terhesség cukorbajról írt átfogó cikkünket itt; a várandósság alatti étrend körüli tévhitekről és babonákról szóló írásunkat pedig itt olvashatják.