Kétszázalékos chipsadó a rezervátumban is

sós chips
Vágólapra másolva!
A navahó törzsbe tartozó amerikai őslakosok ellesték tőlünk: elsőként az Egyesült Államokban két százalékos chipsadót vezetnek be rezervátumuk területén árult édességekre, sós ropogtatni valókra és cukros üdítőkre.
Vágólapra másolva!

A rendeletet még tavaly novemberben írta alá a nemzetiség választott vezetője, Ben Shelly. Az mostani érvénybe lépés a törzs szakértői szerint nagyon fontos a navahók jövője szempontjából, hiszen rendkívül magas közöttük a túlsúlyosak aránya. 300 ezres lélekszámukból 25 ezren szenvednek kettes típusú cukorbetegségben, de további 75 ezren sorolható a pre-diabéteszesek csoportjába. Sokaknak szív és érrendszeri problémáik is vannak – ezen szeretnének a maguk chipsadójával javítani.

A rezervátum vezetői évi egymillió dollár bevételre számítanak, amelyet egészségmegőrző programokra, sportpályákra költenének el. A várható pozitív hatások ellenére a rendeletnek természetesen sok ellenzője akad, főleg a kereskedői oldalról.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A szakértők szerint ennek ellenére még további szigorításra lenne szükség, hiszen nagyon rossz a navahók étrendje: kevés a bolt, sokan vásárolnak tartósított, gyorsfagyasztott és kész élelmiszereket, míg a gyümölcs- és zöldségfogyasztás megdöbbentően alacsony.