Vajon melyik húsból eszi a legtöbbet a magyar?

Gallicoop Nyers áru hús húsgyár húsüzem clap
Vágólapra másolva!
Közeledik a karácsony, ilyenkor még az évközben pulykátlanul élő emberek is hajlamosak pulykát venni, megpróbálják egyben megsütni, az persze csontszáraz lesz, de ez valamiért elfogadott gyakorlat itthon. Annyira, hogy Magyarországon megdöbbentően nagy a pulykafogyasztás, világviszonylatban is dobogósok vagyunk. Jön a karácsony, jön a kényszerpulykázás!
Vágólapra másolva!
Fotó: Polyak Attila - Origo

A pulyka egyik országa mi vagyunk

2013-ban fejenként 5,5 kilóval a harmadik legnagyobb pulykafogyasztók voltunk a Hálaadás napi kényszerpulykázás miatt vezető USA és a második Izrael után, de ez volt már 7,5 kg is 2009-ben.

Ez tekintettel arra, hogy a pulykamadár a nagyipari állattartás legnagyobb vesztese, nem akkora dicsőség, a szerencsétlen állat diadalmenetéről szóló cikkünket itt olvashatja el.

Bár világviszonylatban nem vagyunk ilyen erősek, de a hazai húsfogyasztásban a sertés és a csirkehús a vezető, előbbi 2013 -ban 24, utóbbi, évi 20-21 kilogrammal. A fogyasztók a könnyű elkészíthetőség, elérhetőség és a fejekben élénken élő egészségessége miatt részesítik előnyben a csirkét, bár erről a "könnyű elkészíthetőségről" sokat elárul, hogy számos, több Michelin-csillagos séf egy tökéletes csirkemell sütésével bízza meg a hozzá jelentkező újoncot, továbbá Heston Blumenthal A tökéletesség keresése című sorozatában külön fejezetet szentel a tökéletes sült csirkének, tehát bátran kijelenthetjük, hogy a csirkemellet, sült csirkét nem olyan könnyű jól elkészíteni.

Elrontani pedig könnyű, főleg a mellét, ahogy a száraz pulykát is.

De akkor is pulykát akarok karácsonyra!

Rendben. Ebben az esetben a legjobb gondolat felkutatni egy szabadtartott madarat -szinte lehetetlen- és annak az elkészítésébe belefogni. Sokkal ízletesebb vacsorának néznek így elébe, mintha egy nagyipari dinoszauruszt vásárolnak.