Tejbekenyér és társaik

boldog gif clapkép
Vágólapra másolva!
Tejbekenyér és társaik, avagy receptek, amelyeket talán csak a mamánk ismert. Illetve eddig azt hittük, csak a mamánk ismer. Egy kis melegség ezen a hideg estén.
Vágólapra másolva!
orrás: giphy.com

Győrffy Károlyné
pirított kenyérkockás rántotta
Az egyformára vágott kenyérkockát barnára sütötte a sütőben, elkeverte a felvert tojással és zsírban rántottát sütött belöle.

reggeli leves
A mama felszeletelte a kiflit, minden szeletre vágott -nem kent!- vajat, megszórta vastagon kristálycukorral, ezt egy tányérba rakta, leöntötte hideg (!!!) cukros kakaóval és ezt kaptam reggelire.

orrás: giphy.com

Miklós bácsi puristább verziója
Reggelire a langyos tejbe aprított fehérkenyér darabok, mélytányérban, kanállal.

Farkas Sándor
Nekem a nagyapám reggelire kakaót öntött a tányérba, s abba kenyérdarabokat tépkedett, s azt kanalazta nagy szeretettel. De neve nem volt eme nemes levesnek.

orrás: giphy.com

Szörényi Kálmán
Az apróra vágott krumplit megfőzni. Só, majd botturmixszal püréig maszatolni. Előtte forró hagymás, pirospaprikás zsírt melegíteni (használnak olajat is, de az szerintem ciki). A forró zsírba beleszaggatni. Majd szintén hagymás tejföllel leönteni és meglocsolni a forró zsírral. A sütőben átsütni, hogy egy picit megpiruljon.

orrás: giphy.com

Margit néni
Nem én, hanem az öcsém kedvenc reggelije volt. Tehéntúró, tejföl,kristálycukor,ez volt az egyik tányérban,másikban sült krumpli rá vaj összetörve villával. Ez természetesen együtt fogyasztva! Nagyanyám mindig megcsinálta neki!

orrás: giphy.com

Dávid Józsefné Derecskéről
a néhai anyai nagyanyám, a következőt ette a nap bármely szakában: szikkadt kenyér, kockákra vágva és leöntve cukros-ecetes vízzel. Anyukámnak pedig mindig cukros-zsíros kenyeret kent.

orrás: giphy.com

Gulyas Gyuláne szül. Takáts Rozália, Rózsika
sült saláta
Apukám anyukája megfuttatta kis forró zsírban a fejes salátát, megfonnyadt és töppedt lett.

reggelire szalonnás káposzta
A szalonnát vékony szeletekre vágta, kicsit pirította, mellette a kisült zsíron hagymát dinsztelt, majd arra édeskáposzta-leveleket tett. Só, bors, kömeny, cukor, és addig párolta, míg puha nem lett.

Forrás: giphy.com

Dr. Gőzsy Tiborné, Závodszky Berta
fordított kókusztekercs és fordított kakaó
A kókuszkrém volt kakaóbarna és a kekszes tészta világos, utóbbinál meg kakaópor helyett tejszínes pudinggal főzte ki nem túl sűrűre a tejet (akkor még nem volt itthon fehércsoki), és a tejszínhabba tett kakaóport.

Forrás: giphy.com

Höltör Józsefné
tejmártás sült kolbásszal
Főz egy híg tejbegrízt, de nem cukorral, hanem sóval. Tálaláskor belekarikázza a sült kolbászt.

sterc
Olajon/zsíron lisztet pirít, amikor aranybarna, kevés vizet önt rá, amitől megdagad. Teszi ezt addig, amíg apró morzsákra esik szét. Barac(!)lekvárral tálalja.

rántott soproni felvágott
Kedvenc reggeli: sült paprika- vékony húsú zöldpaprika tetszés szerint feldarabolva (általában kockára, kb 1,5X1,5 cm), bő!! olajban megsütve, karikára vágott vöröshagymával, majd a végén tojást kell rá ütni. vastag szelet fehér kenyérrel kell enni, hogy az olajat is ki lehessen tunkolni. ja..természetesen só és bors bele.

Forrás: giphy.com

Ági nagypapája
Nekem a nagypapám csinálta, amikor ketten voltunk: tejföl és baracklekvár két keksz közé kenve. Persze kicsorgott a cucc, de finom volt.

Forrás: giphy.com

Rosenfeld Zoltánné Halász Sarolta
Inászt készitett a nagymama ilyenkor télen. Libaháj elkaparva, só, pirospaprika laposra formázva, kifagyasztva. Ez volt a libaszalonna. Imádtuk.

Forrás: giphy.com

Imre nagymamája
Nagymamám téglalap alakú, 10 cm vastag pizzát csinált mindig. Próbáltam rávezetni, hogy a pizza kerek, és max 6-7mm vastag. Nem ment át.

Forrás: giphy.com

Kissné Klári
Anyukám készítette el reggelire és vacsira a következőt, mikor csipásmacska voltam még: nagyobb kiflit félbevágott. A belsejét kiszette, eltette zsemlemorzsának, majd a kifli belsejét megtöltötte cukros tojásos fahéjas túróval és ezt kisütötte serpenyőben, kicsi olajon. Szépen megpirult a kifli mindenhol körben, és dzsemmel/lekvárral/kompóttal tálalta.

Forrás: giphy.com

Prókai Sándorné, Marika néni
Nekem a nagyim csinált mindig hagymás zsíros gombócot. A megfőtt krumplit összetörte, beleütött egy tojást és annyi lisztet, amennyit felvettem. kis gombócokat gyúrt belőle, kifőzte vízben. Közben pirospaprikán lepíritott hagymát, és mikor kifőtt a gombóc, belekeverte. tejföl a tetejére és kész.

Forrás: giphy.com

Farkas Sándorné, Riczi Erzsébet
A nagymamámnál még tepertős krumplit is lehetett kérni reggelire ami lényegében csak sima főtt krumpli volt apró sült tepertőkkel és zsírral leöntve s mellé kenyér. Dejóisaz.

Rosenfeld Rejtő Magda
Kedvencem volt a parasztrántotta. Hogy miért hivták így es hogy ez nem külonleges, döntsétek el. Roseibnit sütött anyukam nagyon vékony, ropogósat. Majd arra ütötte a felvert tojásokat. Hogy mi ebben a paraszt? De így maradt meg a gyerekkoromból, s emlékké szelídült. Most jutott eszembe.

Ruth Braumann
Kartoffel Puffer (kb krumplis tocsni) mit Apfelmuss by Ruth Braumann
Úgy készül, hogy én kártyázom a testvéreimmel az asztalnál, es közben olyan füst lesz a konyhában, hogy nem látjuk a lapokat.

Forrás: Origo

Tóth Antalné Révész Julianna
vajajja
Vajat felforrósítasz, raksz bele lisztet meg sót, és kisütöd. Kirakod a végén egy tányérba és megeszed, Szegeden a piacon árulják.

darálthús leves
Zöldséglevesben ugye nincs hús, az sokkal hamarabb fő meg. Vagyis a darálthús hamar átfő, felrakod a darálthúst főni a zöldségekkel csak nem szűröd le.

Forrás: Origo

Tóth Ilona
töltött bundáskenyér
Kurva vastagra vágod a bundáskenyeret, szétvágod a közepén, beleerőlteted a kolbászt/sajtot/ bármit. A többi a bundáskenyér módján mehet.

héjjában főtt krumpli zsírba mártogatva
Azt ettem nem olyan rég újra. Senkinek nem kívánom. Az volt a pláne, hogy a malacnak reggel főzött moslékból a krumplit kikapták, aztán felmelegített zsírba paprikát raktak és sót, majd ezt ették a krumplival, és kenyérrel. De ez olyan kurva savas, hogy megettem vagy egy doboz renit utána és még mindig hánynom kellett amikor mostanság kipróbáltam.

Forrás: Origo

Névtelenül nevezek a Гоголь-моголь nevű kárpátaljai/zsidó izével: tojássárgája simára keverve cukorral. Ennyi.

Forrás: Youtube

Sinkó Jánosné Margit néni
Nekem a nagyi mindig sütött lekváros rántottát, mikor ott aludtunk (ritkán fordult elő) reggelire. A tojások sárgáját pici cukorral kikeverte, a habbá vert fehérjét beleforgatta és megsütötte. Nem omlettszerűen egyben, hanem szétkeverve villával. Végül is ez egy liszt nélküli piskóta, vagy mi a manó. Aztán a tányéron az sk baracklekvárjával megcsöpögtette jó rendesen. Imádtam.

Bollobás Béláné
Alma-, meggy-, tormamártás
Nagymaminak ezer és ezer sehol máshol, azóta sem látott konyhai trükkje volt, ez a jelentéktelenebbek közé sorolható. Ha marhahúsból főzte a vasárnapi levest, feltálalta a főétel előtt-mellett magát a vaskos szeletet az egészben főtt zöldségekkel együtt, és olyan szószokat hozott hozzá, amelyeket már a nagynénéim gimis osztálytársai is döbbenten bámultak. Sosem jutott még eszükbe, hogy így is lehet gondolkozni a mártásokról. De a vendégek zöme is így volt ezzel. Én vega lettem, és sanszos, hogy húsevőként sem ennék marhát, de imádom ezt a hozzáállást: kiszámíthatatlan párosítás, szokatlan tálalásban a megszokott, nehezen kategorizálható megjelenés, édeset a sóssal. De a csokitortája trükkjéről cipzár a számon.

Pirigyi Gézáné, Ida néni
pergelt retek
Némi zsiradékon, fedő alatt megpárolta a hámozott, vékonyra szeletelt fekete retket. Mikor megpuhult, megsózta, majd megszórta pirospaprikával, hogy szaftja legyen.

Mészáros Magdolna
Sajt lekvárral uzsonnára. Két szelet trappista, szeletenként jó fél centi, gyerektenyérnyi. Közte baracklekvár, de egy jó nagy kanálnyi.

Tesómnak székrekedése lett egy idő után.