Vágólapra másolva!
Az instant kávé, népiesen neszkávé, észrevétlenül épült be a mindennapokba. Előbb csak azok itták, akik siettek, később az ő gyerekeik is. Mire körülnéztünk, kávéautomaták vettek körül minket, ott voltak az irodában, a benzinkúton, mindenütt. Felnőtt egy generáció, akinek a gépi cappuccino az etalon. Függnek tőle.
Vágólapra másolva!

Várható volt, hogy aki melóban ezt issza, az megszokja és megszereti a túl édes, mesterséges aromát. Onnantól már otthon is az kell – nem véletlen, hogy a kis, zacskós, 15-20 gramm kiszerelésű porok gyorsabban terjedtek a fénynél. Ma már vendégségben is óvatosan kell reagálni a kávékínálásra, nem árt visszakérdezni, vajon zacskós instant vagy igazi, őrölt kávészemek főzete vár ránk.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A három az egyben kivitelek rajongói kiemelik a kényelmet, hiszen benne a tejpor, a kávé meg a cukor is, csak meleg víz kell, és már kész is. Az ellenzők szerint az nem valós kávéaroma, a tejpor silány, a cukor mellett ott a glükózszirup, és amúgy is, kár a vizet pazarolni.

Bejártuk a boltokat

Mi az igazság? Van iható közöttük? Nyakunkba vettük a várost, összeszedtük a hagyományos 3in1 zacskócskákat. A klasszikus ízesítésre mentünk, mert már ez a szegmens is kezdi túlpörögni magát, megjelentek a kakaóval feldobott vagy extrán tejes, esetleg extra kávéra kihegyezett változatok is.

Hatfélét találtunk a hagyományosak között. Mindegyik kis zacskós, az a fajta, amit az éjjel-nappalikban odakészítenek a kasszához. Mindegyiket az előírásokhoz ragaszkodva, az ajánlott mennyiségű vízzel készítettünk – elvileg úgy optimális az íz. Már ha lehet azt mondani, hogy ezeknek optimális az íze…

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Vegyi anyagok dögivel

Közös jellemző, hogy a zacskócskák fele cukor, a maradékon kevés kávékivonat meg tejpor osztozik a hidrogénezett növényi zsírral, jellemzően kókusz- vagy pálmaolajjal, stabilizátorral, emulgálószerrel és csomósodást gátló anyaggal – rengeteg bennük a kemikália, de ugye, alig van valaki, aki elolvasná, mi is az, amit naponta vagy naponta többször a torkába dönt.

Nemcsak olyan tesztelőket hívtunk, akik rendszeresen fogyasztanak ilyet, hanem megkerestük azokat is, aki csak rendes kávét vagy még azt sem isznak. Nem volt nehéz rangsort állítani. A piacon domináló Nescafét kedvelték a legjobban, annak ellenére, hogy igazán ez sem finom, csak olyan simulékony, semleges, édes. A legrosszabban a Monte Santos szerepelt, az már tényleg halmozottan hátrányos.

Ha kíváncsiak a részletekre, lapozzanak, a legjobbtól a legrosszabbig mindet sorrendben értékeltük.