A csomagoláson található ebet Dargay Attila rajzolta – tudják, ő volt az a zseni, aki többek között a Vuk, a Szaffi vagy Az erdő kapitánya mögött áll. A BÉV Budapesti Csokoládégyár jól döntött, hogy az ifjúsági lapból megismert figurát nyomta a piros csomagolásra.
A hazai édesipar odasimult a Magyar Úttörők Szövetségéhez: a hivatalosan nugátként aposztrofált, citromos és rumos aromákkal ellátott Kajla nem élte túl az úttörőmozgalmat. 2012-ben tanúi lehettünk ugyan egy bátortalan újbóli bevezetésnek, de mostanra ez is elmúlt – úgy tűnik, a vevők elutasították a retrót, nem kellett nekik a Bonbonetti terméke. A cég egyébként otthon van a hagyományos márkák piacán, hisz a sikeres Tibi is náluk készül.
Okos Anikó, a Bonbonetti brand menedzsere elmondta: „2012-ben tért vissza a Kajla, de csak bő egy évig volt jelen a piacon. A retróhullám elmúltával egyelőre nem tér vissza, viszont a vele együtt megjelent Maci eddig megmaradt.”
Megtudtuk, hogy a Budapest Édesipari Vállalat eredeti receptje alapján készült a kakaós tejtábla, csupán minimális változásokat eszközöltek – a modern változatban transzzsírmentes hidrogénezett növényi zsiradék került a Kajlába.
Sokan negatív éllel ejtik ki a nugát kifejezést. Erről nagyrészt a szocializmus kamunugátjai tehetnek, amelyekből ne csak a kakaót, hanem a mogyorót és a diót is kispórolták, helyette napraforgómagot daráltak bele – ennek íze azonnal felismerhető. A kakaóvaj helyett olcsóbb növényi zsírokkal dolgozták össze; aki azt hinné, hogy ez a fajta visszataszító trükközés a vadkapitalizmus gyermeke, téved, a metódust a sokszor visszasírt múltban fejlesztették ki. Ezt az édesipari kategóriát lerombolta az ipar, hiszen a pörkölt, majd megőrölt mogyoróból (vagy dióból) kakaóvajjal készült édesség igazi nemes csemege, ha jól csinálják.
Az eredeti nugát gyártásakor az alkotóelemeket addig keverik, míg szuszpenziót alkotnak. Állaga többféle lehet: az anyagok fajtája és aránya is befolyásolja. Mivel rendszeresen használják töltelékként vagy csokoládéba keverve, a köznyelvben leginkább ezekre használjuk a kifejezést. Minthogy idehaza a nugát előírt olajosmag-tartalma a Magyar Élelmiszerkönyv alapján legalább 25,0% (m/m), ezért az egykor nugátnak hívott termékekre mást kellett írni – a visszatért, majd eltűnt Kajlára például azt nyomtatták, hogy kakaós tejtábla.