Napóleon nélkül ma nem lenne ugyanaz a pezsgőzés

moet&chandon pezsgő
Vágólapra másolva!
Moët&Chandon kóstolón jártunk, ahol megismerkedtünk a Champagne legismertebb pezsgőházával, történetével és hangulatával. Világsztárok pezsgője, és értjük, miért.
Vágólapra másolva!

A házat 1743-ban alapította Claude Moët holland borkereskedő a francia borvidéken, Champagne-ban. Unokájához, Jean-Remy-hez csatlakozott társként Pierre-Gabriel Chandon, ekkor nevezték át a pincészetet is.

Mivel az alapító holland, a név helyes kiejtését is errefelé kell keresni:

nem moé vagy moét, váratlanul egyszerűen moet-ként kell kiejteni.

A pincemester Benoit Gouez és csapata azon dolgozik, hogy a ház stílusát biztosítsák, ha lehet, fejlesszék évről évre. Ez komoly felelősség, mivel rajtuk múlik, hogy a különböző házasítások minden évben, a világ bármelyik pontján ugyanazt a maga minőséget adják.

Királyi többes Forrás: Origo

A szőlőtől indul minden

A champagne három szőlőfajtán alapszik: a pinot noir, a pinot meunier és a chardonnay. A ház 1150 hektár saját szőlőterülettel rendelkezik, amelynek 50 százaléka grand cru és 25 százaléka premier cru fekvésű. Emellett Champagne minden fő régiójából vásárolnak, összesen 200 cru (köztük 17 grand cru és 32 premier cru) termése elérhető számukra a cuvée-k megkomponálásához. Pincéjük látogatható Champagne szívében, az Avenue du Champagne-on, amely tavaly az UNESCO világörökség listájára is felkerült.

A pezsgők hagyományosan ugyanabban a palackban kerülnek a fogyasztók elé, mint amiben elkezdődött a champagne élete. Az évjárat nélküli pezsgők minimum 15 hónapig pihennek, az évjáratos (vintage) palackokat viszont minimum három évig érlelik.

Brut Impérial

1869-ben született,

ez az a champagne, ami Napólenról kapta a nevét:

többször személyesen is meglátogatta a ház pincéit Éparney-ben, a legenda szerint pedig tőle ered a palackok karddal való nyitása.

Imperial - nem véletlenül Forrás: Origo

Az Impérial a ház legfontosabb pezsgője, a Moet stílusának megtestesítője: 30-40 százalék pinot meunier, ugyanennyi pinot noir és 20-30 százalék chardonnay alkotja, 9 g/l cukortartalommal.

A 0,75 literes palackból tavaly 20 millió darab készült, ezt locsolják a filmes gálákon, partikon és úgy egyáltalán: a Moet Impérial az elegancia és a fényűzés alapkelléke. Nagy különbség van a 0,75 literes és a Jeroboam (3 literes) palack között: a champagne másképp érlelődik a nagyobb palackban. Élesztősebb, almásabb íze van, ami a kóstolókhoz közelebb állt, mint a könnyebb, de kicsit nyomottabb kisebb palackos.

A nemzetközi kedvenc

A Rose Impérial nem lett a kótolók kedvence:

ugyan a rosé boroknak itthon van divatja, a rosé pezsgők külföldön népszerűbbek,

és pont emiatt a trend miatt tudják magasabban is árazni. Ízben viszont kevés újat ad a 40-50 százalék pinot noir, a 30-40 százalék meunier és a 10-20 százalék chardonnay.

Maradnék inkább a nagypalackos Impérialnál, de végül bedobják a ház különlegességét, az ICE Impérialt, ami az első jéggel szervírozott pezsgőfajta. A 19. században még az édes, minimum 100 g/l cukortartalmú champagne-ok uralkodtak, a 20. század második felére terjedtek el a száraz pezsgők.

Ezután meglepő volt az ICE 45 grammos cukortartalma (g/l természetesen), de a jég simán tompította az édességét. Mentával, narancs vagy grapefruithéjjal és eperrel ajánlják, nálam a menta volt a nyerő.

Díszes sorban Forrás: Origo

Nem mondom, hogy innentől kezdve csak Moët champagne felé fogok nyúlni, de igazán különleges alkalomra érdemes rajta elgondolkodni. Három liter meg úgyis elfogy. Az ICE viszont nagy melegben túl jól csúszik.