Mi kell a jegeskávéhoz? Naná, hogy alkohol!

alkoholos jeges kávé
Vágólapra másolva!
Ha a jegeskávét amúgy sem a reggeli ébredéshez isszuk, hanem mert hideg és finom, miért ne lehetne feldobni egy kis alkohollal? Kedvenc kávékoktéljaink a nyárra, amelyek feldobnak és lehűtenek egyszerre.
Vágólapra másolva!

Legutóbb összegyűjtöttük a kedvenc jegeskávé-variációinkat, és arra jutottunk, hogy a legegyszerűbb a legjobb választás. Elég egy kevés jég, vaníliafagyi, akár egy kis tonik vagy szóda, és meg is van a legjobb nyári jegeskávé. Levezetésnek viszont mehet bele alkohol is, ami csavar egyet a jéghideg kávén:

  • a vodka elmélyíti az ízét,
  • a kávélikőrök intenzívebbé teszik,
  • a krémlikőröket felejtsük már el végre,
  • a gin citrusos borókaíze az egyik legjobb dolog, ami a kávéval történhet,
  • whiskey, rum, konyak bármikor!

Jegeskávé rummal, stouttal és citrommal

De nem csak röviditalokban érdemes gondolkodni: az alapvetően csokoládés-kávés aromájú fekete sörök, a stoutok önmagukban olyan hatást keltenek, mintha egy jó presszó is belecsúszott volna a korsóba.

Jegeskávé rummal, stouttal és citrommal Forrás: Nábelek Zsófia

Sok jéggel, kevés citrommal és egy korty rummal új szintre lép az espresso.

Alapanyagok:

  • 1 espresso
  • 1,5 dl stout vagy a kedvenc fekete sörük
  • 2 cl rum
  • 1 citrom leve
  • jég

Az espressót, a rumot, a citromot és a jeget összekeverem, és egy csinos kis pohárba töltöm.

Óvatosan ráöntöm a sört, megkeverem, és csendben elszürcsölöm.

Érdemes tovább is kísérletezgetni a stoutokkal és a fekete sörökkel, most például egy ír kávét turbóztunk fel vele.

Ír jegeskávé fekete sörrel Forrás: Nábelek Zsófia

Ír jegeskávé fekete sörrel

A fekete sörhöz jól simul a whiskey, a rövid feketekávé, és nem lóg ki belőle a tejszín sem: selymes, finom ital lesz végül, amit egy vacsora után érdemes hörpölgetni.

Alapanyagok:

  • 1,5 dl fekete sör
  • 2 cl whiskey
  • 1 espresso
  • 1 tk. cukorszirup
  • 2 ek. tejszín
  • jég

A tejszínen kívül mindent összekeverek, egy hosszúkás pohárba töltöm az italt. A tejszínt egyszerűen a tetejére kanalazom, ami lassan, márványozottan keveredik el a többi alapanyaggal.

Látványos frissítő, és van ereje bőven.

Végül kipróbáltunk egy jegeskávét, ami felér egy desszerttel is, attól függően, mennyire fagyosan fogyasztjuk: egy kávés granita és egy tejszínes granita rétegezve, amit vaníliával és konyakkal dobtunk fel.

Kávés és vaníliás granita konyakkal Forrás: Nábelek Zsófia

Kávés és vaníliás granita konyakkal

Tulajdonképpen két edény és egy pohár kell hozzá, egy kis fagyasztás, és tényleg csak rajtunk múlik, hogy desszertként vagy italként szervírozzuk. De

végül is tök mindegy, mert a kávé, vanília és konyak kombó mindenhogy zseniális.

Alapanyagok:

  • 2 dl tejszín
  • 2 espresso
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 2 ek. konyak
  • 2 ek. cukorszirup

A kávét elkeverem a konyakkal és egy evőkanál cukorsziruppal. Egy másik tálban a tejszínt, egy kanál szirupot és a vaníliarudat keverem össze. Mindkét tálkát a fagyasztóba teszem, félóránként átkapargatom egy villával, hogy kásás állagúvá fagyjon. Tálaláskor a kétféle granitát rétegezve pohárba töltöm. Az egyik legegyszerűbb és legjobb nyári desszert.

További jegeskávés tippjeinket itt és itt találják.