Lehet a fröccsöt palackozni?

fröccsbor clap
Vágólapra másolva!
Adómentes lesz a palackozott fröccs, holott a többség nem is tudja, mi az. Utánajártunk, kinek áll ez a változtatás az érdekében, és jó-e ez nekünk.
Vágólapra másolva!

A palackozott fröccs eddig pont az adófeltételek miatt nem tudott jó üzleti modellként működni. Az elmúlt évtizedben több cég is próbálkozott vele, sőt, Ausztriában, Németországban máig kapható. A magyar fogyasztók között eddig mégsem tudott sikeres lenni.

Forrás: Táfelspicc / Kling József

Megkeseredett fogyasztás?

Nyilvánvaló, hogy ehhez az alkoholos üdítőhöz nem a csúcsborokat tartogatjuk. A minőségi folyóborok szakértőjét, Farkas Sándort, a Borellátó hálózat tulajdonosát kérdeztük, milyen változásokra számíthatunk az adómentesség bevezetésével.

„A fröccs szubjektív dolog, éppen ezért fenntartásaim vannak a palackozással. Ahány ember, annyiféle óhaj, van, aki hosszúlépést, más nagyfröccsöt kíván, ki ilyen, ki olyan borral kedveli – nem vagyok biztos benne, hogy ez egységesíthető.

Nemcsak a bor minősége számít, hanem a szódáé is. Nem érdemes ásványvízzel készíteni, hiszen annak is saját íze van, szóda kell, minőségi szikvíz, sok szénsavval. Tapasztalatom szerint a fröccs eltarthatósága kérdéseket vet fel, hiszen a szén-dioxid és a bor együtt hamar kesernyés mellékízt kap. Mi is próbáltuk promóciós céllal bekeverni, de az a tapasztaltunk, hogy már másnapra megváltozik a kellemes aroma – az eltarthatóságon ugyan nem ront, de az élményen igen.

Nem a fröccs ellen vagyok, sőt… Így pont azokat az „egynyáriaknak” nevezett friss, hamar fogyasztandó illatos borokat, mint az Irsai Olivér lehet eladni, amelyek esetleg beragadt készletet alkotnának a pincészetekben. A piac fogja eldönteni, van-e igény. Az biztos, hogy azok a cégek nyerhetnek vele, akik hamar beszállnak, bár tartok tőle, hogy ha sikerül is beindítani, a szalmaláng hamar ellobbanhat.”

Szabadalom és védjegyoltalom

Nincsenek kétségeink, hogy változatos márkanevek kerülnek majd elénk, számíthatunk arra, hogy több borászat vagy üdítős cég ráugrik a lehetőségre.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának sajtóosztályán megtudtuk, hogy már évekkel ezelőtt történt próbálkozás arra, hogy szabadalmi védettséget kapjon a palackozott fröccs: akkor a pécsi Tüke Ernő jelentette be: „Palackozott fröccsital esetén a szűrt víz és a bor 1:1, 1:2, 2:1 arányú keverése után elektrosztatikus impulzusokkal kezelve, szénsav hozzáadása után kerül palackozásra” – olvashatjuk az elutasított bejegyzésben. Az élelmes férfi a palackozott vörösboros kólát is megpróbálta levédetni – az sem sikerült.

Van már ilyen termék

Az egyik lehetséges befutó a palackozott fröccsök versenyében Vasuta Gábor lehet. Az 1976-ban alapított, eredetileg kazánokkal és fűtéstechnológiával foglalkozó Vasuta Zrt. vezetője azt mondta, hisz a termékében.

„A fröccs bejegyzett hungarikum, része a magyar kultúrának. Két év munkája van benne, hogy tökéletesítettük az eljárást, és elkezdhettük a fröccs palackozását. Minőségi magyar borokat választottunk, amiket nem ásványvízzel, hanem semleges ízű szódával keverünk föl – ez kerül az üvegbe. A márkanév védjegy alatt áll, a palackozott italkeverék általunk kitalált előállítási módszerére pedig szabadalmi bejelentésünk van – jelen helyzetben úgy is néz ki, hogy külföldről nagyobb az érdeklődés a tartósítószert egyáltalán nem tartalmazó fröccsünk iránt."

Most akkor mégis lehet szabadalom?

Vasutának egy márkanévre és a minőségét megőrző palackozott fröccs saját gyártási eljárására van szabadalmi bejelentése, nem a palackozott fröccsital elnevezésre. Jó, de minek ez az egész? Összekeverem, és kész, gondolhatnánk. Azonban, mint Farkas Sándor is említette fentebb, a fröccs, ha elállni el is áll, a minősége tárolás közben romolhat.

A bor és a szóda egyben lepalackozva nem őrzi meg a minőségét. Hogy ne kelljen extra vegyi anyagokkal befolyásolni a keveréket, Vasuta Gábor saját metódust fejlesztett ki. A találmány szerinti eljárás segítségével 2 g/l CO2-tartalmú szőlőborból, ivóvízből és szén-dioxidból, egyéb adalékanyagok nélkül állítanak elő palackozott italkeveréket. A 8 Celsius-fokra lehűtött, szaturált ivóvizet és bort vagy az ivóvíz-szőlőbor keveréket szaturálás és pihentetés után töltik a palackokba, a folyadék megnyugvásáig nyomás alatt tartják, végül fesztelenítik, és lezárják.

Sajnos, pillanatnyilag nem nagyon van kínálat, nem tudtunk egy összehasonlító teszthez elegendő terméket összegyűjteni. Amint előkerülnek ezek a palackok a boltokban, ígérjük, visszatérünk a témára.