Nem minden piás alkoholista

alkohol HÉTKÖZNAPI iszik TÁRGY HASZNÁLATI TÁRGY pohár kóstol pálinka Budapest, 2009. október 8.
Egy férfi pálinkát kóstol a budai várban 2009. október 8-tól 11-ig megrendezésre kerülő harmadik Pálinka- és Kolbászfesztiválon.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Budapest, 2009. október 8. Egy férfi pálinkát kóstol a budai várban 2009. október 8-tól 11-ig megrendezésre kerülő harmadik Pálinka- és Kolbászfesztiválon. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Egy amerikai tanulmány szerint nem mindenki alkoholista, aki rendszeresen iszik. 
Vágólapra másolva!

A National Survey on Drug Use and Health (Droghasználat és Egészségügyi Kutatóintézet) tanulmánya szerint tízből kilenc rendszeres alkoholfogyasztó nem alkoholista, pontosabban a függőség 7 feltételéből (a DSM, egy a mentális betegségek diagnosztikájáról szóló szakkmunka negyedik kiadásában lefektetett feltételek) 3-nak, vagy kevesebbnek felel meg.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

A 138 100 felnőtt amerikai állampolgáron 2009 és 2011 között végzett kutatásból még az derült ki, hogy a 18 és 24 év közötti férfiakra legjellemzőbb a nagy mennyiségű alkohol bármilyen típusú fogyasztása, és pozitív összefüggést mutattak ki a kifejezetten lerészegedési céllal, gyors tempóban történő nagy mennyiségű alkohol fogyasztása (binge drinking-rohamivás, a pontos fogalom szerint ez az, amikor a fogyasztó véralkoholszintje 0,08% vagy több, ami 4-5 ital elfogyasztását jelenti 2 óra alatt) és a függőség előfordulása között is.

A rohamivók 10,5, a rendszeres alkoholfogyasztók 10,2%-a alkoholista a kutatás szerint, előbbiek több bevétellel rendelkeznek, míg az alkoholisták kimutathatóan kevesebbel.

A kutatás eredménye új megvilágításba helyezheti az alkoholizmus elleni harcot.