Első fokon 28 milliót ér egy kis lépfenés balhé

Vágólapra másolva!
Nyáron nagy pánikot keltett a fekete vágásból származó, közétkeztetésbe is bekerülő lépfenés hús. Az érintett cégekre bírságot szabtak ki.
Vágólapra másolva!

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatósága (Jász-Nagykun-Szolnok Megyei KH ÉbÁI) és a Karcagi Járási Hivatal Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatala a lépfenével fertőzött marhahús közétkeztetésbe kerüléséért felelős cégekkel szemben – az élelmiszerek forgalomba hozatalára, valamint az állatok állat-egészségügyi felügyeletének biztosítására vonatkozó előírások be nem tartása miatt – bírságokat szabott ki, összesen 28 millió forintot.

A megbírságolt ügyfelek az elsőfokú döntés ellen fellebbezést nyújtottak be, melyek elbírálása még folyamatban van.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei ÉbÁI a bírságolási eljárások lefolytatása mellett hivatalból feljelentést tett a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságon, a nyomozás még folyamatban van.

A lépfene megbetegedések miatt Jász-Nagykun-Szolnok megyében három állattartó gazdaságára és legelőjére vonatkozóan kellett korlátozó intézkedéseket elrendelni (helyi zárlat és legeltetési tilalom), mely korlátozó intézkedéseket 2014. augusztus 19-én, az Állategészségügyi Szabályzatban meghatározottak szerint, az utolsó fertőzési lehetőségektől számított húsz napos megfigyelési idő leteltével feloldották.

A fogékony állatok vakcinázása a fertőzött állományokban kéthetes időközzel kétszer, a védőkörzetben, egyszeri alkalommal történt meg. Az első védőoltás után megbetegedett állatok antibiotikumos gyógykezelésben részesültek.

A zárlati intézkedések feloldásához és a további lépfene megbetegedések megelőzésének érdekében fertőtlenítésre került

- a megbetegedett állatok tartási helye és annak 200 m-es környezete,
- a legelőt érintő turistaút,
- három ásott és egy fúrt kút,
- a kócsújfalui közutak,
- a fertőzött fagyasztott hús tárolási helye,
- az önkormányzati állati melléktermék gyűjtőhely,
- az ATEV autói a hullák elszállítása előtt közvetlenül,
- az állatokat tartó bőrlépfenés betegek udvarai (három udvar),
- a három betemetett ásott kút és környezete.

A betegséget – az Állat-egészségügyi Szabályzat 565.§-ában foglaltaknak megfelelően – az utolsó gazdaság helyi zárlatának feloldásával egy időben az illetékes járási állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal megszűntnek nyilvánította. - tudtuk meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság