Nem mindenki bírja rosszullét nélkül a kínai piacot

kínai piac ázsia alapanyag fűszer
Vágólapra másolva!
Utálja a kínai konyhát? Van, akinek a piac bűz és borzalom, másnak viszont élvezet, a konyhakultúra alapja. Egy olyan városban jártunk, amit körülölel a tenger, és szinte minden zöldet lebetonoztak. 
Vágólapra másolva!

Hagyatkozzunk az orrunkra, a Tajvani-öböl partján levő hsziameni piachoz összetéveszthetetlen illata a legjobb navigáció. Nyüzsgés, kis összetákolt teázós asztalkák, halmokban a zöldség: ahol sok ember él, ott sok élelmiszerre van szükség. Már megmutattuk a helyi street food kínálatot, megnéztük a magyar éttermet. Ideje visszatérni az utcára!

Algák, moszatok a standon Forrás: Halmos Mónika

A piac egyszerűsége, az alapanyagok átláthatósága épp olyan, mint az itteni konyha maga. Őszinte, sokszínű és egészséges.

A piacon nincs gyümölcs: azt itt külön boltokban árulják.

Minden árut műanyag szatyorba csomagolnak, még véletlenül se látni a karjukon kosarakat lógató kínaiakat.

Kínai tökök nagy választéka Forrás: Halmos Mónika

Van, ami nálunk is teremne

Az óriási zöldséghalmok akár nálunk is lehetnének. Amit mi egyszerűen kínai kelnek neveznénk, az többféle formában és méretben megvásárolható. A bordáskel (pak csoi) számtalan változatban sorakozik: kevesen ismerik idehaza, pedig

Magyarországon akár háromszor is ültethető egy évben,

mivel a mag kelésétől számított 30-35. napon már szedhető.

Koriander, hagyma és pak csoi Forrás: Halmos Mónika

Temérdek retket láttunk, amit a kínai csak főzve eszik. Hegyekben a zöld levelek, a meghatározó és megosztó ízű koriander, hagymák, saláták. A bambuszrügy sok kínai recept kötelező eleme: frissen és savanyítva is kapható, magas vitamintartama miatt kedvelt.

Belsőségek és vér a hentesnél Forrás: Halmos Mónika

A különféle rügyek fogyasztása egyre kezd elterjedni nálunk is, a vadnövényeket kedvelők a fenyőét vagy a galagonyáét ajánlják tavasszal. A mi kutyánk is tudhat valamit, mert amikor még épp csak megjelenik a páfrányfenyő és a télálló bambusz rügye, menten lerágja!

Ez akár itthon is lehetne Forrás: Halmos Mónika

Kemény tökűek

A kínai tökfélék némileg eltérnek az itthoniaktól.

Sütve és főzve fogyasztják őket, de a főzési idő jóval hosszabb, mint az általunk ismerteké.

Érdemes ezt tudni annak, aki kínai vagy vietnami szomszédjától ilyet kap ajándékba. Senki ne próbáljon belőle tökfőzeléket vagy rántott tököt készíteni, de ha hagyunk időt neki, a húslevesbe főzve nagyon ízletes lesz.

Lótuszgyökerek a lavórban Forrás: Halmos Mónika

A lótuszgyökér a vízliliom gyöktörzse. Tisztított és savanyított állapotban is szert tehetünk rá. Sütve, főzve is fogyasztható, nemcsak jóízű, de jó hatással van a légzőszervek működésére. A különféle gyökerek és a föld alatti, megvastagodott szárak a magas keményítőtartalmuk miatt kedveltek a kínai konyhában.

A gyömbér a mindennapok ízesítője, de a jamgyökér és a különféle tormák kínálata pár perc alatt áttekinthetetlen

– hogy megértsük, oda kell születni.

Jamgyökér és gyömbér az asztalon Forrás: Halmos Mónika

Univerzális alapanyag

A csajot vagy egymagvú tök olcsó zöldségként a trópusokon és a szubtrópusokon az alapkonyha része, minden eleme ehető. Leginkább az éretlen terméseket használják hámozva és párolva, főzve vagy sütve; nem csak ízletes, hanem kalóriaszegény is. Az édesítése sem lehetetlen, a terméshúsból helyenként desszert készül. A fiatal, vitaminban gazdag leveleket és rügyeket párolva eszik Ázsiában, de Magyarországon is kísérletezhetünk vele: a magokat itt beszerezheti.

Ez lenne az egymagvú tök Forrás: Halmos Mónika

Dél-kelet Ázsia másik Jolly Jokere a balzsamuborka.

Legtöbb fajtája fogyasztható, de csak óvatosan, mert éretlen termése keserű.

Felhasználás előtt ezért ezeket fel kell darabolni, vízben jól kimosva felfőzni, majd leönteni a levet róluk. Hogy minden rossz íz eltűnjön, a műveletet legalább kétszer-háromszor érdemes megismételni.

Savanyú bambuszrügy, az alapkonyha része Forrás: Halmos Mónika

A procedúra után a leggyakrabban olajban kisütik, vagy savanyúságot, kompótot, illetve főzeléket készítenek belőle. Ugyanígy kell a keserűséget okozó anyagot a felhasználásra váró zsenge levelekből és hajtásokból is eltávolítani. A fiatal levelek, hajtások és virágok puhítva ízletes, fűszeres zöldséget szolgáltatnak.

Szárított halak sora kiterítve Forrás: Halmos Mónika

Hínárok a mélyből

A tengeri hínárok és moszatok kínálatában nem könnyű eligazodni a messziről jött embernek, mert mifelénk csak szárítva ismerik a norit, a vakamét, a hidzsikit és társait. Aki ért hozzájuk, kellemes ízű ételeket alkothat – előnyük a magas jódtartalom, ami egyben hátrány is lehet azoknak, akik nem szoktak hozzá ilyen mennyiség beviteléhez. Néhány heti kínai konyha azért még biztosan nem okoz túladagolást.

A tofu ilyen is lehet Forrás: Halmos Mónika

A tofu egészen más értelmet nyer errefelé. Aki eddig nemszeretem-élelmiszerként tartotta számon, vagy az íztelensége miatt utasította el, itt megtapasztalhatja, hogy legalább olyan sokszínű tud lenni, mint nálunk a sajt.

Ez ám a padlizsán! Forrás: Halmos Mónika

A tofu tényleg ehető?

A szójacsíra frissen, salátába és zöldséges fogásokba is remek; a fogyasztása Kínában régi hagyományokra vezethető vissza. Érdemes felidézni, hogy régen nálunk a paraszti konyhában tél végén, tavasz elején került az asztalra, például csíramálé formájában. Hogy a szója és a belőle készült tofu, szójaszósz fogyasztása mennyire egészséges, arról megoszlanak a vélemények. De az tény, hogy a szójánál magasabb fehérjetartalmú növényt még nem sikerült felfedezni.

Friss halkínálat mindennap Forrás: Halmos Mónika

A halpiac büdös és undorító? Tényleg átható halszaga van, de

a halak frissek, aminek meg élni kell, az él, csöndesen bugyborékol, olykor köpköd a lavórokban.

Csak annyira gusztustalan, amennyire a természet az. A húsok viszont legtöbbször egész állat formájában jelennek meg: feldarabolják, és kezdődhet az árusítás. A különválogatott részek a szupermarketek privilégiumai.

Húsok a darabolás után Forrás: Halmos Mónika

A szárítás a legősibb, legegyszerűbb és legolcsóbb tartósítási mód. Hal, rák, zöldség, gyümölcs, hús; van, amit csemegének fogyasztanak, mások többórai áztatás után kerülnek a vokba. A legdurvább meglepetés a cukorkához megtévesztésig hasonlító csomagolásban árult, apró szárítottmarhahús-kocka.

Vajon a szarvat is felhasználják? Forrás: Halmos Mónika

Idehaza is megoldható

Ha kedvet kapott egy kis távol-keleti utazásra otthoni körülmények között, a hozzávalókat beszerezheti például az Ázsia boltban – garantáltan felér egy világutazással.

A kalandvágyóbbak viszont induljanak el az Orczy tértől kifelé a Kőbányai úton,

ahol több kínai élelmiszerüzlet üzemel. Szinte minden friss alapanyag kapható – nem árt előre megszerezett tudással indulni, mert a magyar vagy angol felirat ritka, kínaiul meg leginkább csak a kínaiak tudnak mifelénk.

Csípős és savanyú zöldségek Forrás: Halmos Mónika