Lassú az agya? Egyen diót!

dió clap
A biodió is egyre népszerűbb
Vágólapra másolva!
A téli táplálkozás egyik kulcsfontosságú eleme a dió. Nem véletlen: egészségünk szempontjából kevés ennyire hasznos növényt találunk környezetünkben. Része a hagyományos táplálkozásnak, elengedhetetlen eleme a modern étrendnek. Ön rendszeresen fogyasztja?
Vágólapra másolva!

A Kaliforniai Egyetem David Geffen Orvostudományi karának kutatói, Dr. Lenore Arab vezetésével újabb ismert, de eddig nem bizonyított pozitív tulajdonságát igazolták a diónak. A Los Angelesi szakemberek szerint a rendszeres fogyasztás segíthet a memória frissességének megőrzésében, javítja a koncentrációs képességet és felturbózza az agy „műveleti sebességét” is.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Turbo Boost

Több ezer, húsz év fölötti embert vontak be a kísérletbe. Azok, akik rendszeresen fogyasztottak diót, mind a hat kognitív tesztet sikeresebben teljesítették, függetlenül attól, hogy mennyi idősek, milyen neműek és nemzetiségűek voltak. Dr. Arab elmondta, hogy rendkívül izgalmas volt szembesülni a bizonyítékokkal és pozitív változásokkal, amelyeket akár napi egy maréknyi dió is előhozhat. „Ritka, hogy egy kutatás ennyire egyszerűen ki tudja mondani, hogy a mindennapi dióbél fogyasztása javíthatja a kognitív képességeket.”

Az eredményeket a Journal of Nutrition, Health and Aging szaklapban publikálták. A kutatónő ismertette, hogy nem csak ez a kedvelt növény egyetlen erőssége, hiszen kitűnő forrása az antioxidánsoknak, ásványi anyagoknak, omega-3 zsírsavaknak.

Ha van természetes energiabomba, akkor a dió az: 100 gramm bélben 654 kalória található, így nem véletlen, hogy a természetgyógyászatban, a népi orvoslásban gyerekeknek, lábadozó betegnek adták – Európa egyes vidékein a bányászokat látták el vele. Az orvostudomány és a laborvizsgálatok beigazolták a hagyományt, így nem véletlen, hogy a korabeli híradások szerint az orosz kozmonauták is vittek magukkal diópasztát az űrbe.

Olaj a tüzünkre

Az amerikai American Journal of Clinical Nutrition szaklapban publikált 2013-as kutatás bizonyította, amit a fogyókúrázók már rég tudnak: a dió rendszeres evése testsúlyvesztéshez vezet, hiszen számos fehérjeforrást tökéletesen ki lehet váltani vele. Mivel tápértéke magas és sok olajat tartalmaz, telítettség érzését kelti, ami hosszú távon kifejezetten pozitív.

A dió már zölden is alkalmas likőrnek Forrás: Origo

A dióbél több mint fele olaj: Dr. Szentiványi Péter kutatásai szerint az olajtartalom fajtától függően 45-72 g között változhat 100 grammonként. Nem csak azért hasznos, mert nincs benne koleszterin, de olajainak összetétele is remek, átlagosan 76 százalék többszörösen telítetlen zsírsav, 14 egyszeresen telítetlen; csupán egy tizede telített.

A többszörösen telítetlen linolsav és a linolénsav rendkívül fontos az emberi testnek, hiszen ezek esszenciális zsírsavak. Mi nem tudjuk felépíteni, növényi olajból, olajos magvakból juthatunk hozzá, de a legkönnyebben a dióbéllel kaphatjuk meg. Ezek nem csupán tápanyag tartalékot biztosítanak, de olyan hasznos feladatokban is részt vesznek, mint a sejtmembrán-építés vagy a nemi hormonok előállítása. A szervezet számára szükséges zsírsavak bevitele rendkívül egyszerű – ehhez mindössze elég tíz diót megtörni és megenni – nem bonyolult feladat, igaz?

Zacskózott dió a boltból Forrás: Táfelspicc

Természetes vérnyomás-szabályozás

Nem csak az olaj miatt érdemes figyelni a dióra, a fehérjetartalma is kiemelkedő, megegyezik a gabonafélék értékeivel, ám összetételük rendkívül kedvező. 100 g bélben 15-16 g fehérje van, ami meghaladja más húsok, a tej, a tojás értékeit.

A Harvard School of Public Health szintén foglalkozott a dióval. Közelmúltban zárult kutatások arra az eredményre jutott, hogy a rendszeres fogyasztás a hosszabb élet kulcsa lehet, hiszen a szív- és az emésztőrendszeri bajok, többek között a természetes ellenszere.

Az esszenciális aminosavak közül a dióbél tartalmazza azt a nyolcat, amely szükséges szervezetünknek: leucin, valin, izoleucin, metionin, treonin, az emberi ph-egyensúly fenntartásában tevékeny lizin, az ingerületátvivő anyagunk, a szerotonin felépítéséhez szükséges triptofán és a bioszintézisben fontos fenilalanin is megtalálható benne. Orosz Péter legendásnak számító biodiós szakmunkája jelzi, hogy szemiesszenciális aminosavak közül a cisztint, a hisztidint, a glicint, a szerint és a szívet támogató, vérnyomást szabályzó arginint is tartalmazza.

Flavonoidok is akadnak

Flavonoidok tekintetében, ha összehasonlításról van szó, a dió állja a sarat, sőt az olajos magvak között – Dr. Lugasi Andrea BGF intézeti tanszékvezetőjének kutatásai szerint (Forrás: Az egészséges táplálkozás tudományos alapjai / Lugasi Andrea, Blázovics Anna . Bp. : PXP Nyomda, 2001) – tekintélyes mennyiségű, 4.565 mg/kg miricetint tartalmaz! Orosz Péter könyvének információi szerint antioxidánsokban is élen jár, közel kétszeres tartalommal bír, mint a sztárolt gránátalma, így a téli immunerősítés során érdemes a dióbélhez nyúlni.

Keresett termék a magyar dió Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Sokan a hideg hónapok alatt csak déli gyümölcsökre és tablettákra gondolnak, ha a vitaminpótlás kerül szóba. Ennek ellenére a széles körben elterjedt, kertjeinkben termő dió is segíthet, hiszen bele 10-20 mg C-vitamin tartalmaz, és ebből tárolás közben sem veszít jelentős mennyiséget. B1-vitamin tartalma fajtától függően 360-380 mg, de riboflavin, niacin, pantoténsav és B6 is megtalálható benne.

Vége a sápadtságnak

Nem véletlen, hogy a népi gyógyászatban a sápadtság és vérszegénység ellen kínálták, hiszen fólsavtartalma rendkívül magas, 98 mikrogramm, de a „fólsavat felépítő egységek származékai és analógjai a tumorsejtek növekedését gátló anyagok.” – írta Orosz Péter.

A napi rendszeres ásványi anyag pótlást is egyszerűen intézhetjük a dióval, hiszen magas a kálium, foszfor, magnézium és kalcium tartalma is, de jód, réz, mangán, vas, cink, nátrium, kén, jód bevitelére is alkalmas, amit a fa mélyre növő, tápanyaggyűjtő gyökérrendszerének tudhatunk be.

Ugyan ezek a pozitív hatások nyári szezonban is istenesek, de télen, a hetente támadó influenzajárványok idején nélkülözhetetlenek. Küzdjön ellenük ön is: markoljon bele a dióba!