Minden, amit az eperről tudni érdemes

Vágólapra másolva!
Megérkezett a piacokra a tavasz legnépszerűbb szuperélelmiszere, ezért érdemes hetente többször is telerakni vele a kosarunkat, amíg csak tehetjük, hiszen nagy bánatunkra hamar lefut a szezonja, mindössze egy hónapig tart. De mi mindent is tud az eperről, azon kívül, hogy nagyon finom? Cikkünkből kiderül.
Vágólapra másolva!

Története

Az eper latin elnevezését -  ami fragaria vesca - káprázatos illatának köszönheti. 

Az eper őse, a vadszamóca Amerikában, Ázsiában, és Európa hegyes-dombos területein már az ókor elején ismert volt.

Az ókori Rómában máig szépségmaszkot készítettek belőle. Az erdei szamócát a középkorban telepítették először a kertekbe, és tárgyázással próbálták növelni a hozamát. 

A reneszánsz korszakban vált igazán közkedveltté,

eleinte főleg a tehetősek számára, akik tejszínnel és borral fogyasztották. 

Termesztése, tárolása, felhasználása

Bár az eper nem kifejezetten kényes gyümölcs, azért ennek is megvannak a maga igényei. Ami igazán fontos, hogy 

napfényes területet válasszunk számára, ahol legalább napi 6 órán keresztül természetes fény éri, lényeges emellett a nedves és jó minőségű termőtalaj.

Ha tehetjük, ennek érdekében használjunk komposztot vagy kiszárított trágyát. Fontos emellett, hogy megbízható helyről, hozzáértőtől vásároljunk palántákat, mert - bár a szamóca évelő növény - évről évre fogékonyabbak a betegségekre, ezért célszerű "friss" növényekkel kezdeni, majd 4-5 évente cseréljük őket.

Sose ültessük őket magas fák gyökereinek közelébe, melyek elszívják előle a tápanyagot, és kerüljük az olyan parcellát is, ahol az előző 3 évben burgonya, padlizsán vagy paprika termett,

ezek ugyanis olyan baktériumokat hagynak maguk után, melyek a földieper számára veszélyesek lehetnek.

Emellett igyekezzünk gyom- és lárvamentes helyet választani. 

Érdemes mulcsozni a talajt, hogy hűvös maradjon, és 

ne feledkezzünk meg a rendszeres öntözésről sem. Ha betegség, esetleg rothadás tüneteit tapasztaljuk, távolítsuk el az adott növényt a kertből,

még mielőtt a többire is átterjedne.

Szüret után fordítsunk gondot a kert megújítására, hogy a következő évben is alkalmas legyen földieper termesztésére. A koronákat vágjuk körülbelül 5-7 centisre, majd kapáljuk meg a sorok közötti területet és a talajtakarásról se feledkezzünk meg. Csökkentsük a sorok közötti helyet 15-30 centire, majd trágyázzuk meg a földet.

Jó hír, hogy a földieper nemcsak tágas kertben, de akár cserépben vagy balkonládában is megterem,

ebben az esetben azonban figyeljünk rá, hogy olyan edényt válasszunk, amelynek az alja lyukakkal van ellátva, ami biztosítja a jó vízelvezetést. Mivel a cserepes növények könnyen kiszáradnak, ebben az esetben fokozottan ügyeljünk a rendszeres öntözésre.

Szüretelés esetén figyeljünk rá, hogy minél frissebb állapotban szedjük le, az eper ugyanis könnyen túléretté válik, ezt követően pedig hamar romlik. 

Ha a leszedett epret nem fogyasztjuk el azonnal, fedjük le fóliával, és tároljuk a hűtőszekrény leghidegebb részében, így tovább megőrzi frissességét.

Azonban nem kell elkeserednünk abban az esetben sem, ha nálunk nem alkalmasak a körülmények a földieper termesztéséhez, ugyanis április közepétől egészen május végéig tele vannak vele a boltok, piacok. Csak arra kell figyelnünk, hogy okosan válasszunk. Sokan nem tudják, de 

a gyümölcs mérete és színe helyett sokkal inkább érdemes az illatát figyelembe venni,

minél intenzívebb és édesebb, annál ízletesebb és érettebb gyümölcsről van szó.

Fontos megemlíteni azt is, hogy bár külföldről behozott változata egész évben megtalálhatók a boltok polcain, ezek a kényszerérlelt verziók 

ízélményben és élettani hatásokban is messze elmaradnak a hazaitól, melynek szezonja április közepétől május végéig tart,

ezért használjuk ki a lehetőséget, vegyünk minél többet belőle, esetleg befőttként, lekvárként vagy fagyasztva raktározzunk belőle télre is.

Élettani hatásai

Ahogyan azt már említettük, az eper 

nemcsak nagyon finom, de rendkívül egészséges tavaszi csemege is, C-vitamintartalomban még a citrusféléket is lepipálja.

Jelentős emellett a B1- B2- és A- és E-vitamin tartalma, emellett különféle ásványi anyagokban is bővelkedik, bőven tartalmaz például kálciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort és vasat, ami miatt a vérszegénység egyik leghatásosabb ellenszere. Mivel sok benne a folsav, kismamák számára különösen ajánlott a fogyasztása, magnéziumtartalma pedig serkenti az agyműködést, javítja a rövid távú memóriát.

Bátran kijelenthetjük tehát, hogy az eper valóságos tápanyagbomba, és, hogy - jó hírét fokozzuk - fontos megemlíteni azt is, hogy mindez rendkívül alacsony szénhidrát-és kalóriatartalommal párosul, így 

ideális nassolnivaló fogyókúrázók és cukorbetegek számára is.

Fiatalítja a bőrt, szabályozza a vérnyomást és rosttartalma pedig jó hatással van az emésztésre is, ráadásul tele van antioxidánsokkal, így a rákmegelőzésben is fontos szerepe van, emellett a látás is javul tőle.

Eper, szamóca, gyümölcs, eperszamóca
Fotó: Shutterstock/KatyaPulina

Érdekességek

Végezetül pedig elárulunk néhány érdekes tényt az eperrel kapcsolatban, amiket eddig sokan nem tudtak.

  • Az eper valójában nem gyümölcs, hanem egyfajta áltermés, a növény virágának vízzel telt magbugája. Gyümölcsnek a sokkal inkább a rajta lévő magok tekinthetők.
  • Az eper és a málna is a rózsafélék családjába tartozik, ez is magyarázza isteni illatát.
  • Az egyetlen "gyümölcsféle", aminek kívül vannak a magvai, egyetlen darab földiepren pedig közel 200 mag található.
  • Világszerte közel 600 fajtája ismert, és bár a piros színű a leginkább elterjedt, léteznek fehér és sárga színű fajok is.
  • A franciák afrodiziákumként tartják számon, friss házasok menüjében rendre szerepel a szamócakrémleves, illetve a tejszínhabos eper, melyet pezsgővel kísérnek. 
  • Már a rómaiak is ismerték az egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságait, ezért gyógyszerként tekintettek rá.
  • A földi eper hivatalos neve a szamóca, az eper elnevezés valójában a szederfélék családjába tartozó, fán termő gyümölcsöt takarja.
  • Angol neve, a strawberry arra utal, hogy termesztés során szalmát szokás szórni a növény tövébe, ami megvédi a sártól és a gyomnövényektől.
  • Belgiumban létezik egy Epermúzeum nevű hely, ahol igazi fanatikusoknak kínálnak eperből készült termékeket a lekvároktól kezdve egészen az epres sörig.
  • Az eperallergiát valójában a gyümölcs apró magvai okozzák, így passzírozott formában az erre érzékenyek is fogyaszthatják, kellemetlen tünetek - bőrkiütés, gyomorpanaszok - nélkül.
  • Az eper természetes fogfehérítő, amely eltávolítja a fogakra tapadt lepedéket, illetve a dohányfüst, kávé, vörösbor és fekete tea okozta elszíneződést. Ehhez nem kell mást tennünk, mint félbevágni egy epret, és a húsával bedörzsölni a fogsort, majd alaposan szájat öblíteni.