Így készül az egyik legnagyobb szezonális kedvenc, a medvehagymás-krémsajtos fonat

Medvehagymás-krémsajtos fonat
Így készül az egyik legnagyobb szezonális kedvenc, a medvehagymás-krémsajtos fonat
Fotó: Mindmegette.hu
Vágólapra másolva!
A tavasz első fele szinte minden kulináris élvezeteket kedvelő családban fel-felbukkanak a medvehagymás receptek, ami nem véletlen, hiszen ki ne szeretné a friss és egészséges alapanyagból készült fogásokat. Cikkünkben ezúttal egy igazi különlegesség, a medvehagymás-krémsajtos fonat receptjét mutatjuk be, ami ráadásul pillanatok alatt el is készíthető.
Vágólapra másolva!

A medvehagyma nem véletlenül olyan népszerű, hiszen friss levelei fokhagymás, enyhén csípős ízt kölcsönöznek az ételeknek. Ízletes és aromás hozzávalóként salátákhoz, levesekhez, mártásokhoz, szószokhoz vagy tésztákhoz egyaránt felhasználhatjuk, de amennyiben lehetőségünk van rá, indítsuk ezt a hetet most ezzel a finom és puha kelt tésztával:

Medvehagymás-krémsajtos fonat

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 1 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1,5 dl tejszín
  • 0,5 dl tej
  • felvert tojás a tetejére

A töltelékhez:

  • 1 nagy csokor medvehagyma, összevágva
  • 20 dkg krémsajt
  • 5 dkg puha vaj
  • fekete bors
Medvehagymás-krémsajtos fonat
Így készül az egyik legnagyobb szezonális kedvenc, a medvehagymás-krémsajtos fonat 
Fotó: Mindmegette.hu

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet. A közepébe kis mélyedést vájunk. Ide morzsoljuk az egy deka friss élesztőt. Rászórjuk a cukrot. Ráöntjük a meglangyosított tejet, húzunk rá egy kis lisztet, és húsz percig hagyjuk felfutni.
  2. Ha jól felhabosodott, akkor meglangyosítjuk a tejszínt, odakészítjük a tál mellé. A tál szélére szórjuk a sót, ráöntjük a tejszín felét, és elkezdjük dagasztani, mindig annyi tejszínt adunk még hozzá, hogy közepesen lágy tésztánk legyen. Akkor jó, ha már szépen elválik az edény falától, és buborékok vannak a tésztában.
  3. Ekkor két egyforma cipót formázunk belőle, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk pihenni. Ha megkelt, lisztezett deszkán az egyik cipót átgyúrjuk, majd nagyon vékonyra kinyújtjuk.
  4. A medvehagymát összekeverjük a krémsajttal és a puha vajjal, sóval, tört fekete borssal ízesítjük. Elfelezzük, az egyik felét egyenletesen rákenjük a kinyújtott tésztára. Feltekerjük, mint a bejglit, és átrakjuk egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Ugyanezt megismételjük a másik tésztacipóval és a maradék töltelékkel.
  5. Nagy ollóval felülről szeletekre vágjuk úgy, hogy az alsó egy-másfél centi egyben maradjon. A szeleteket jobbra és balra kihajtogatjuk. Ismét hagyjuk megkelni. Végül lekenjük felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Ha további szezonális receptekre is kíváncsi, akkor látogasson el a Mindmegette oldalára!