Különleges grillételek - itt a grillezés várva várt szezonja

grillezés, sütögetés, illusztráció, különleges grill ételek
Fotó: Shutterstock/Ivanko80
Vágólapra másolva!
Elkezdődött a kerti bulik időszaka, így akár grillezni, bográcsozni vagy akár szalonnát is lehet sütni a kertben. Ennek apropóján segítve a családi házban élőket, mutatjuk, hogy melyek az igazán különleges grillételek és a legnépszerűbb kerti parti finomságok. Mindezek mellett még néhány hasznos tanácsot is megosztunk arról, hogyan lehet tökéletes egy ilyen délutáni, esti, családi, baráti összejövetel.
Vágólapra másolva!

Kitört a tavasz, sokan hétvégente már egész napokra kimerészkednek a szabadba, sőt talán már barnulni is lehet a déli órákban a napon. Ez főleg a családi házas, és nagyobb kerttel rendelkezők időszaka, a családi, baráti összetartás jegyében megszervezett kerti partik, a grillezés szezonja. Amíg grillezni már kora tavasztól lehet, addig a szalonnasütés nyáron a legjobb. Grillezni bárhol lehet, ahol rendelkezésre áll egy nagyobb szabad tér, megfelelő helyiség lehet erre egy tágas, kert, egy kényelmes terasz, vagy akár egy parányi erkély is. Érdemes tehát átgondolni, hogy mivel várjuk a vendégeinket, mik az igazán különleges grill ételek. Az emberek többsége egyébként egybemossa a grillezés és a barbecue (BBQ) fogalmait, mintha egymás szinonimái lennének, pedig hatalmas a különbség. Sőt, olyannyira távol állnak egymástól, hogy valójában egymás ellentétei. 

grillezés, sütögetés, illusztráció,
A különleges grillételek összehozzák a családot és a barátokat
Fotó: Shutterstock/New Africa / Shutterstock/New Africa

A grillezés lényegében egy nyílt lángon történő ételkészítési módszer, habár picit azért bonyolultabb, mint a tábortűz feletti szalonnasütés. Tradicionálisan a grillezés fogalma alatt a faszénből nyert parázs fölött, közepes vagy magas hőmérsékleten történő gyors sütés értendő. Ez tehát röviden a tűzön sütni gasztronómiai fogása.

A barbecue pedig az alacsony hőmérsékleten való lassú sütést, egészen pontosan a füstölést jelenti. Amíg grillezni gázos grillsütőn is lehet (de ilyenkor a füstös aromát fűszerezéssel vagy füstölőfa segítségével lehet csak elérni), addig ezt a sütési módot csak faszenes vagy kifejezetten BBQ-sütővel lehet kivitelezni. 

Jó hír, hogy a grillezve készült étel nemcsak ínycsiklandozóan finom, hanem még egészséges is lehet, ha jól készítjük el ezeket, és betartjuk a grillezés alap- és aranyszabályait. 

Mik a különleges grillételek elkészítéséhez fontos grillezés szabályai?

A tűzgyújtáshoz faszenet, gyújtósnak pedig száraz gallyakat használjunk, kerüljük a kerti hulladék, a limlom vagy a műanyag tűzre dobását, mert ezek révén mérgező vegyszerek kerülhetnek a húsokra. A tűz akkor ég megfelelően, ha minden oldalról körülbelül azonos mértékben izzik a parázs. Fontos a grillezni kívánt húsok megfelelő előkészítése, azaz pácolása is. Egyébként alapvetően bármilyen húst lehet grillezni, egyszerű grillételek közé tartozik a csirke, pulyka, tarja, a hal és a zöldség is. 

A pácolás azt jelenti, hogy a nyers húst fűszeres olajba tesszük, hogy puhuljon. Érdemes körülbelül fél napig pihenni hagyni a már pácolt húsokat, mielőtt grillezni kezdünk. Mielőtt a tűzre kerülnek, a húsokat egyenlő vastagságú szeletekre kell vágni. Az egészséges grillezett ételek főleg a soványabb húsok mint a csirke, a pulyka, a hal és a zöldségek. Ezeket a megfelelő fűszerekkel, különleges pácos eljárással puhává, omlóssá és igazán ízletessé tehetjük. Még egészségesebb lehet a végeredmény, ha például a felkockázott csirkemellet zöldségekkel felváltva nyársra húzzuk, és úgy sütjük meg. A zöldségeket szeletelve, olívaolajjal megkenve maximum 5 percig grillezzük, apró hús- és szalonnadarabkák, gomba kísérőjeként. Tökéletes megoldás lehet a burgonyaköret grillezéshez. Ilyenkor a krumplit csomagoljuk alufóliába, és fűszeres vajjal, szalonna vagy kolbászdarabkákkal együtt fogyasszuk. 

grillezés, sütögetés, illusztráció,
A grillezés tudománya igazán könnyedén elsajátítható
Fotó: Shutterstock/Volodymyr TVERDOKHLIB / Shutterstock/Volodymyr TVERDOKHLIB

Az általános vélekedéssel ellentétben azonban nem csak a fent említett nyers húsokból és zöldségekből lehet tökéletes grillezett ételt készíteni. Egyedi megoldás, de érdemes lehet megkóstolni ezeket a fogásokat is: 

  • grillezett kelkáposzta
  • grillezett cukkinis kenyér
  • grillezett cukkini rikottával
  • grillezett kagyló
  • grillezett fasírt
  • grillezett őszibarack és halloumi (ez utóbbi egy kemény, sós, görög sajt) 

A londoni barbeque (BBQ) étterem, a Cue Point tulajdonosa, Mursal Saiq és konyhafőnöke Josh Moroney elárulta, hogyan lehet elkerülni egy grillezős katasztrófát.

"Még mindig gyakori tévhit, hogy grillezni csakis sertéshúst lehet, és hogy ilyenkor minden a sörről és a country zenéről szól, pedig ez már rég nem így van" – mesélte Mursal. „A Cue Pointot épp azért nyitottuk, hogy kicsit felrázzuk a dolgokat. Nálunk például egyáltalán nincs sertéshús, így muzulmánokat és zsidókat is várunk. De aki vegán vagy tejallergiája van, az is jól fog lakni nálunk."

A grillezés szakértői elárulták, hogy mik lehetnek egy félresikerült grillezés ismérvei: 

  • a pácolás kihagyása
  • az előkészületek elmaradása: ez alatt értendő, hogy a szükséges tálcákat, húsvillákat és -fogókat, a konyharuhákat előre készítsük a grill mellé.
  • a tűz magára hagyása
  • nem viselünk kötényt 
  • nem mérjük gondosan a húsok alatti hőmérsékletet: ehhez tudni kell, hogy ahányféle hús, annyiféle hőmérsékletet kell nagyjából beállítani. A sötétebb, füstölt húsok ideális hőmérséklete 88 és 92 fok közötti, ebben a tartományban biztos, hogy az étel omlósan puhára készült. A steakek esetében a szaftos, csodás állaghoz 55 fok körüli hőmérsékletet kell mérnünk.
  • nem figyelünk a sütési sorrendre - A szakértők azt ajánlják, hogy a zöldségeket mindig a húsok előtt készítsük el a grillen.

A brit Gardening Express nevű kertészeti hálózat szóvivője beavatta az érdekelődőket abba is, hogyan kerülhetőek el a grillezés során nem kívánatos bogarak és legyek. 

„Nincs annál rosszabb, mint amikor szeretnénk kellemesen eltölteni az időt a kertben a családdal vagy a barátokkal, csevegni, sütögetni, és megjelennek a nemkívánatos bogarak" - kezdte a magyarázatot a szakértő.

Több költséghatékony módszer is létezik arra, hogy a szabadtéri sütögetés alatt ne kelljen a bogarak inváziójával hadakozni.

A szakértő szerint meglepően jól működhet, ha néhány vízzel teli befőttes üvegbe pénzérméket dobálunk, majd fellógatunk a napos terasz körül. A fényvisszaverődés ugyanis állítólag elriasztja a legyeket. Hasonlóan működik, ha poharakat töltünk meg vízzel, és azokba dobunk 1-2 fényes érmét, majd a grill köré, vagy ebédnél az asztalra pakoljuk őket. De akár az is jó módszer lehet, ha a grillparti előtt 1-2 nappal lenyírjuk a kertünk füvét. Néhány rovar ki nem állhatja a citrom vagy a fokhagyma illatát, ezért a szakértő azt javasolja, szabadtéri sütögetés esetén mindig szeleteljünk fel pár citromot, illetve vágjunk félbe néhány gerezd fokhagymát, és ezeket tegyük a megsütött, feltálalt ételek közé.