Így készítsen egészséges, adalékanyag-mentes házi tormát a húsvéti sonka mellé!

Vágólapra másolva!
Felejtse el a bolti, kész változatot, és kínáljon idén friss, házilag készített tormát a húsvéti sonkához, tojáshoz és kalácshoz! Egyáltalán nem bonyolult, viszont meglehetősen könnyfakasztó művelet, ám léteznek praktikák, melyek segítségével csökkenthető ez a kellemetlen mellékhatás. Az elkészült torma azonban minden könnycseppet megér: nemcsak nagyon finom, de szinte minden egészségügyi panaszunkra gyógyírt jelent: fogyaszt, szépít, fiatalít, erősíti az immunrendszert, és messzire űzi a megfázásos tüneteket, a náthát és a köhögést. Ezért ne csak húsvétkor, hanem lehetőleg egész évben fogyasszunk belőle: sült húsok mellé tálalva rendkívül ízletes.
Vágólapra másolva!

Aki készített már életében tormát házilag, soha többé nem jut eszébe a hagymavágás miatt panaszkodni: a torma ereje ugyanis bőven túlszárnyalja azt.

Aki azonban már nem először fog hozzá, az bizonyára birtokában van néhány olyan praktikának, melynek segítségével, ha meg nem is szüntethető, de némiképp mérsékelhető a könnyhullatás.

Fresh,Horseradish,On,A,Spoon,,Horseradish,Sauce,,Closeup

Fotó: photocrew1 / Shutterstock/Copyright (c) 2020 photocrew1/Shutterstock.  No use without permission.

Azonban senkinek ne szegje kedvét ez az apró kellemetlenség: ha végre elkészülünk vele, rájöhetünk, semmi az a kis sírás ahhoz képest, milyen finom, tápláló természetes ízesítőhöz jutottunk hozzá általa.

A torma gyógyhatásai

A torma gyorsítja az emésztést, ezáltal hozzájárul a gyorsabb fogyáshoz, szabályozza a vérnyomást, erősíti az immunrendszert, emellett csont-és szíverősítő hatása is ismert. C-vitaminban, ásványi anyagokban, rostban, fehérjében gazdag,

bőven tartalmaz folsavat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, cinket és mangánt.

Hatékonyan felveszi a harcot a korai öregedéssel szemben, inzulinrezisztenciában, köszvényben, metabolikus szindrómában szenvedőknek egyenesen kötelező a fogyasztása.

Rendszeres fogyasztásával a folsavhiány okozta vérszegénység is megelőzhető.

Kalória-és zsírtartalma elhanyagolható, tartalmaz viszont jótékony ómega-3 és ómega-6 zsírsavakat, így aki a halakat nem kedveli, az is hozzájuthat, ha sok tormát fogyaszt. Mivel sok rostot tartalmaz, gyorsan telít, ezért olyan előnyös fogyni vágyók és súlytartók számára.

Mindezek miatt lehetőleg ne csak Húsvétkor fogyasszunk belőle, hiszen a füstölt sonkán kívül még számos egyéb ételhez is nagyszerűen passzol: sültekhez, tormás sonkatekercshez, de krémsajttal keverve szendvicskrémnek vagy mártogatósnak is nagyon finom. 

A torma elkészítése

Először reszeljük le a gumót. Fontos, hogy a már említett könnyfakasztó tulajdonsága miatt 

ne zárt térben kezdjünk hozzá, hanem vigyük ki a teraszra vagy az erkélyre. Ha kézzel végezzük, érdemes lehet akár búvárszemüveget viselni,

ami nemcsak a szemeket, hanem a homlok-és orrmelléküregeket is védi a tormában lévő erőteljes illatanyagoktól.

Ha pedig van reszelő funkcióval ellátott konyhai robotgépünk, még egyszerűbb a dolgunk.

Ha végeztünk a reszeléssel, némi citromlével locsoljuk meg, ezzel elkerülhető a barnulás. Ezután keverjük össze ecettel és egy csipet sóval, majd jól záródó, csatos üvegben, hűtőszekrényben tároljuk.

Hozzávalók:

  • 1 csésze reszelt torma
  • kevés citromlé
  • 0,5 dl csésze ecet
  • 2 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál só