Aki készített már életében tormát házilag, soha többé nem jut eszébe a hagymavágás miatt panaszkodni: a torma ereje ugyanis bőven túlszárnyalja azt.
Aki azonban már nem először fog hozzá, az bizonyára birtokában van néhány olyan praktikának, melynek segítségével, ha meg nem is szüntethető, de némiképp mérsékelhető a könnyhullatás.
Azonban senkinek ne szegje kedvét ez az apró kellemetlenség: ha végre elkészülünk vele, rájöhetünk, semmi az a kis sírás ahhoz képest, milyen finom, tápláló természetes ízesítőhöz jutottunk hozzá általa.
A torma gyorsítja az emésztést, ezáltal hozzájárul a gyorsabb fogyáshoz, szabályozza a vérnyomást, erősíti az immunrendszert, emellett csont-és szíverősítő hatása is ismert. C-vitaminban, ásványi anyagokban, rostban, fehérjében gazdag,
bőven tartalmaz folsavat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, cinket és mangánt.
Hatékonyan felveszi a harcot a korai öregedéssel szemben, inzulinrezisztenciában, köszvényben, metabolikus szindrómában szenvedőknek egyenesen kötelező a fogyasztása.
Rendszeres fogyasztásával a folsavhiány okozta vérszegénység is megelőzhető.
Kalória-és zsírtartalma elhanyagolható, tartalmaz viszont jótékony ómega-3 és ómega-6 zsírsavakat, így aki a halakat nem kedveli, az is hozzájuthat, ha sok tormát fogyaszt. Mivel sok rostot tartalmaz, gyorsan telít, ezért olyan előnyös fogyni vágyók és súlytartók számára.
Mindezek miatt lehetőleg ne csak Húsvétkor fogyasszunk belőle, hiszen a füstölt sonkán kívül még számos egyéb ételhez is nagyszerűen passzol: sültekhez, tormás sonkatekercshez, de krémsajttal keverve szendvicskrémnek vagy mártogatósnak is nagyon finom.
Először reszeljük le a gumót. Fontos, hogy a már említett könnyfakasztó tulajdonsága miatt
ne zárt térben kezdjünk hozzá, hanem vigyük ki a teraszra vagy az erkélyre. Ha kézzel végezzük, érdemes lehet akár búvárszemüveget viselni,
ami nemcsak a szemeket, hanem a homlok-és orrmelléküregeket is védi a tormában lévő erőteljes illatanyagoktól.
Ha pedig van reszelő funkcióval ellátott konyhai robotgépünk, még egyszerűbb a dolgunk.
Ha végeztünk a reszeléssel, némi citromlével locsoljuk meg, ezzel elkerülhető a barnulás. Ezután keverjük össze ecettel és egy csipet sóval, majd jól záródó, csatos üvegben, hűtőszekrényben tároljuk.
Hozzávalók: