Ellenállhatatlan fogás a hét közepére: így készül az egytálételek koronázatlan királya, a brassói

brassói aprópecsenye
Vágólapra másolva!
Mára közismert, hogy a népszerű fogásnak semmi köze sincs a névadó városhoz, azonban így is szinte minden háztartásban legalább havonta egyszer brassói készül ebédre. Kevesen tudunk ellenállni ugyanis a szaftos, omlós egytálételnek, amelynek elkészítését ezúttal videóban is bemutatjuk.
Vágólapra másolva!

Legyen szó ebédről vagy vacsoráról, készítsd hétköznap, esetleg hétvégén, ez a klasszikus brassói aprópecsenye minden körülmények között megállja a helyét. Finom, ízletes, a titka pedig nem más, mint a kissé ropogósra sütött, de még puha burgonya, na és persze az ínycsiklandóan fűszeres húsban rejlik.
Íme a recept:

Brassói aprópecsenye

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertéslapocka
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk piros paprika
  • bors
  • 1 tk majoránna
  • 1 kg burgonya
  • olaj

Elkészítés:

  1. Az eredeti brassói elkészítéséhez alaposan megmossuk, megpucoljuk és kockákra vágjuk a krumplit. Forró olajat melegítünk, és szép pirosra sütjük.
  2. Közben a húst is megmossuk és nagyjából akkora kockákra vágjuk, mint a krumplit.
  3. A szalonnát és a vöröshagymát szintén felkockázzuk, de ezeket már apróra vágjuk. Egy lábasban kisütjük a szalonnát, amikor üveges, rátesszük a vöröshagymát és együtt világosra pirítjuk.
  4. Hozzáadjuk a sertéshúst, fehéredésig sütjük, aztán megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, és beletesszük a zúzott fokhagymát is.
  5. Kevés vizet aláöntve, fedő alatt pároljuk a brassóit, amíg a hús teljesen puha nem lesz. Ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott vizet. Amikor a hús már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a majoránnát. A végén ne csak zsír maradjon a húson, hanem párolószaft is, ami kb. 1 dl lehet.
  6. Az olajban vagy zsírban előzőleg kisütött krumplit összekeverjük a szaftos hússal. Uborkasalátával forrón tálaljuk.