Így készül az ayran, a törökök népszerű joghurtja

ayran
Ayran - Traditional Turkish yoghurt drink with foam in a copper metal cup.sparkling buttermilk in two copper glasses.
Vágólapra másolva!
A törökök nemzeti italát, az ayran sokan csak a népszerű török sorozatokból ismerik, és biztosak vagyunk benne, hogy sokan kívánják meg napról napra ezt a finom és egészséges italt. Mutatjuk, hogyan készíthetjük el otthon is.
Vágólapra másolva!

Az ayran az egyike azon szavaknak, melyeket jól ismerhetnek a török sorozatok rajongói, hiszen a népszerű szériák sztárjai rendszeresen fogyasztják a habzó, fehér italt, és eszik a böreket, a simitet és csipegetik az édes lokumot.

A török sorozatok hatására Európa egyre több országában megjelent a boltok polcain, pontosabban a tejhűtőkben az ayran, melyet könnyen, akár mi magunk is elkészíthetünk.

Az ayran, vagyis a törökök nemzeti itala ugyanis mindössze három összetevőből készül. Hihetetlenül frissítő és egészséges, de ami a legfontosabb, jó hatással van az emésztésre!

Az ayran az egyike azon szavaknak, melyeket jól ismerhetnek a török sorozatok rajongói, hiszen a népszerű szériák sztárjai rendszeresen fogyasztják. Forrás: Shutterstock

Az ayran egy török joghurtital, ami ahogy a neve is elárulja, joghurtból készül. A zsíros joghurtot hideg vízzel (esetleg jégkockával) és sóval habosra keverik és pohárba töltve fogyasztják. Kínálják csak úgy, hűsítő vagy szomjoltó italként a nagy nyári melegben, de egyes éttermekben picike pohárba öntve aperitifként kerül az asztalra. A joghurt a benne lévő probiotikumoknak köszönhetően támogatja a bélflórát, az emésztést.

Nagyobb fizikai megterhelés (például sportolás) után sokszor érezhettük, hogy pusztán a víz nem képes csillapítani a szomjúságot, és nem véletlen, hogy a különböző versenyek során izotóniás italokat kínálnak, hogy a futók pótolni tudják a kiizzadt sót, ásványi anyagokat.

Az ayran tökéletes választás nagy melegben vagy sportolás után, ugyanis a hideg vízzel habosra kevert sós joghurt friss, hűsítő, mindemellett tápláló ital.

A joghurtnak köszönhetően az ayranban található magas minőségű tejfehérje, kalcium, kálium és magnézium, valamint B6- és B12-vitamin is.

A joghurt a benne lévő probiotikumoknak köszönhetően támogatja a bélflórát, az emésztést. Forrás: Shutterstock

A joghurt emellett probiotikumban gazdag, ezek a baktériumok pedig jótékony hatással vannak a bélrendszerre. Ezért kínálják egyes éttermekben a fűszeres, nehéz ételek előtt emésztést segítő italként – olvasható a breezykitchen cikkében.

Az ayran elektrolitokat is tartalmaz, ezek pedig szükségesek a szervezet egészséges működése szempontjából. Ha hiány lép fel belőlük, akkor izomgörcsöt, fáradtságot tapasztalhatunk.

Az ayrant otthon villámgyorsan elkészíthetjük, sőt ízlésünk szerint változtathatjuk, hogy mennyire legyen krémes, sűrű, vagy éppen híg, valamint a sósságát is mi szabályozhatjuk! A házi ayran hűtőben egy-két napig eláll, de érdemes csak egy-két pohárral készíteni belőle, amit rögtön el is fogyasztunk.

Ayran

Hozzávalók:

  • 33 dkg joghurt
  • 33 dkg víz
  • 1 csip só

Elkészítés:

  1. A vizet behűtjük.
  2. A joghurtot egy magas edénybe töltjük. Hozzáöntjük a jéghideg vizet és a nagy csipet sót, majd egy kézi botmixerrel habosra keverjük.
  3. Pohárba töltve, ízlés szerint jégkockával kínáljuk.

Ha további italreceptekre kíváncsi. akkor látogasson el a Mindmegette oldalára!