Eláruljuk, hogyan készül a legfinomabb farsangi fánk

szalagos fánk
Vágólapra másolva!
A fánk minden családban népszerű étel, számtalan recept kering róla az interneten, ám mégis könnyű elfeledkezni az alapvető fortélyokról, amelyeket cikkünkben sorra vettünk. Vízkereszttől hamvazószerdáig egymást követik a vigasságok és a lakomák, ezek pedig elképzelhetetlenek a farsangi finomság nélkül.
Vágólapra másolva!

A farsangi fánk akkor az igazi, ha szalagos és könnyű a tésztája.

Tartsuk be az alábbi aranyszabályokat, hogy ilyen legyen!

Belsejébe lekvárt, pudingot vagy vaníliaszószt tölthetünk, tetejéről pedig nem hiányozhat a bőven szórt porcukor sem.

Ezeket a lépéseket érdemes betartani a tökéletes végredmény érdekében:

  1. A munka megkezdése előtt minden hozzávalót hagyjunk szoba-hőmérsékletűre melegedni. Például a tojást és a vajat már előző este kivehetjük a hűtőből. A túl hideg tejet és lisztet másnap a mikróban is felmelegíthetjük. Az élesztőt 30-36 fokos tejben tudjuk megfelelően felfuttatni.
  2. Szitáljuk nagy tálba a lisztet! (Így levegőt juttatunk a tésztába.) Ezután adjuk hozzá, amit a receptünk előír. Ne feledkezzünk meg egy kevéske rumról, (barack)pálinkáról vagy más szeszről sem: finom aromát kölcsönöz neki, továbbá alkoholtartalmánál fogva meggátolja, hogy a tészta sülés közben túl sok zsiradékot szívjon magába.
  3. Ne sajnáljuk az időt, addig dagasszuk a tésztát, amíg elválik a táltól és a kezedtől! Közben mindig nyúljunk alá, és ütögessük a tál falához. Konyhai robotgéppel könnyebben hólyagosra dolgozhatjuk. Ha túlságosan lágy, adjunk hozzá egy kevés lisztet.
    A farsangi fánk akkor az igazi, ha szalagos és könnyű a tésztája. Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
  4. A tiszta konyharuhával letakart tésztát egyenletesen meleg, huzatmentes helyen – csukott konyhaajtó-ablak mellett vagy langyos, max. 40 fokos sütőben – kelesszük a duplájára. Fontos, hogy rendesen megkeljen, máskülönben nem lesz szalagos a fánk oldala.
  5. Kelesztés után tegyük át lisztezett felületre, és finoman hengereljük ujjnyi vastagra. Ha túl erősen nyomjuk a sodrófát, akkor kiszorítjuk a tésztából a levegőt! A kb. 6 cm átmérőjű kiszúróval vagy üvegpohárral kiszaggatott korongokat letakarva kelesszük tovább a lisztezett munkalapon vagy tálcán, amíg kb. a másfélszeresükre dagadnak.
  6. A sütéshez bőven forrósítsunk olajat nagy lábosban, vagy fritőzben. Egyszerre csak kevés fánkot rakjunk bele, hogy szabadon úszhassanak és ne érjenek egymáshoz. Süssünk egy próbadarabot: ha kívül megpirult, de belül nyers, akkor túl forró az olaj, és kissé mérsékelni kell a lángot. Fritőz esetén 160 fok az optimális hőmérséklet.
  7. Az egyszerre belerakott túl sok hideg tésztától az olaj lehűlhet és habzani kezd. Ilyenkor kapkjuk ki a fánkokat, és forrósítsd fel újra a zsiradékot.
  8. A fánkokat a középen ujjbeggyel benyomott felső részükkel lefelé helyezzük a forró zsiradékba, és azonnal fedjük le. Az így keletkező gőzben kb. 2 perc alatt megnőnek és szalag képződik a derekukon. Óvatos megfordításuk után süssük őket további kb. 2 percig, de már fedő nélkül.
    A fánk minden családban népszerű étel. Forrás: Thinkstock
  9. A szép aranysárgára sült darabokat szűrőkanállal emeljük ki az edényből, majd csepegtessük le és tegyük konyhai papírtörlővel leterített tálcára. Ne tornyozzuk őket egymásra, mert összeesnek!
  10. A fánkok tetején levő mélyedésbe barack- vagy más lekvárt kanalazhatunk. Üreges belsejükbe csöves habzsákkal lehet tetszőleges tölteléket juttatni.
  11. A forró fánkokra szórt porcukor megolvad, és eláztatja a tésztát, ezért várjuk meg, hogy kissé lehűljenek. Az esetleg megmaradt fánkot másnap spricceljük meg némi vízzel. A meleg sütőben pár perc múlva olyan lesz, mint a friss.

További ínycsiklandó receptekért érdemes felkeresni a Mindmegette oldalát.