Ezért lehetetlen ellenállni a palacsintának

palacsinta
Vágólapra másolva!
A palacsinta – ahogy a világon számos országában – hazánkban is óriási népszerűségnek örvend, és a legtöbb családban hetente készül néhány tucattal. Miután számos töltelékkel elkészíthető, ehetjük reggelire, ebédre, vacsorára is. Cikkünkben utánajártunk, vajon miért ennyire felkapott ez az étel világszerte.
Vágólapra másolva!

A következő 6 tény játszhat döntő szerepet abban, hogy a palacsintának nem tudunk ellenálni:

  1. Gyerekként szerettük meg
    A gyermekkori élmények nagyon meghatározóak lehetnek az ételekhez fűződő viszony tekintetében is. Emlékeink közt kutakodva a palacsintával kapcsolatban nem találtunk egyetlen rossz élményt sem, sőt! Nagyon is kellemes gondolatokat társítunk hozzá, a nagymamaféle bableves utáni palacsintázástól kezdve a családdal közösen elfogyasztott édes reggelin át a hirtelen kisütött, rögtönzött desszertig.
  2. Finom és gyors reggeli
    A palacsintatésztát előre bekeverhetjük, és reggel már csak ki kell sütni. A frissen kisütött palacsintánál nincs is finomabb, ráadásul sokak ízlését ki tudjuk szolgálni a különböző feltétekkel. Édesen és sósan is készülhet, a gyerekeknek pedig használhatunk valamilyen mókás sütőformát, vagy elkápráztathatjuk a családot egy kihagyhatatlan nutellás palacsintával.
    A palacsinta – ahogy a világon számos országában – hazánkban is óriási népszerűségnek örvend. Forrás: Shutterstock
  3. Lehet vacsora is
    Ha reggelire édes tésztát ettünk lekvárral, akkor vacsorára jöhet egy sós változat. Egy kis spenóttal a tésztában, megpakolva sajttal és tejföllel igazán laktató vacsora lesz a palacsintából. Tortilla helyett is használhatjuk, tojással, hallal és rengetegféle zöldséggel tölthetjük meg a tekercseket.
  4. Mutatós desszertet is varázsolhatunk belőle
    Amilyen egyszerű, olyan fenséges lehet egy palacsintából készült desszert. Gondoljunk csak a csúsztatott palacsintára, a Gundel-palacsintára, vagy olyan különlegességekre, mint a japán felhőpalacsinta vagy a könnyed almás palacsinta. A lehetőségek száma végtelen, és szinte biztos, hogy egy palacsintás desszerttel nem lőhetünk mellé, ha vendégeket várunk.
  5. Minden hozzávaló adott
    Ritkán fordul elő, hogy ha megkívánunk egy édes süteményt, akkor minden megvan az elkészítéséhez a konyhaszekrényben. Nos, a palacsintasütéshez általában az összes hozzávaló ott lapul a polcon, úgyhogy bármikor tör ránk a nassolás utáni vágy, erre a finomságra számíthatunk. Ha lekvár épp nincs a kamrában, akkor valószínűleg van kakaóporunk, de a „legrosszabb esetben" egy fahéjas szórás is megteszi.
    A palacsinta számos töltelékkel elkészíthető, ehetjük reggelire, ebédre, vacsorára is. Fotó / 123RF
  6. Egészséges változatban is elkészíthető
    Azoknak sem kell lemondaniuk a palacsintaevésről, akik fogyókúráznak vagy valamilyen mentes étrendet követnek. A banános amerikai palacsinta cukor és liszt nélkül is tápláló reggeli vagy desszert lehet, de gluténmentes, sőt vegán verzióban is elkészíthetjük a kedvencünket.

További gasztronómiai érdekességekért érdemes meglátogatni a Mindmegette oldalát.