Ennek az őszi desszertnek ideje sem lesz kihűlni és mindenki repetázni akar majd - videó

mákos-szilvás lepény
mákos-szilvás lepény
Vágólapra másolva!
Ebben a tartalmas lepényben a mák és a szilva együttese remekül harmonizál egymással, így akár még a hűvösebb, borongósabb napokon is garantáltan jókedvre derít – csinál kedvet a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

A népszerű hazai gasztronómiai portál így javasolja a desszert elkészítését:

Mákos-szilvás lepény

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 1.5 dl tej
  • 5 dkg porcukor
  • 2.5 dkg friss élesztő
  • 30 dkg liszt
  • 1 db tojássárgája
  • 5 dkg olvasztott vaj

A tetejére:

  • 60 dkg szilva
  • 5 ek barnacukor
  • 1 tk fahéj
  • 1 ek porcukor
  • 4 dkg darált mák

Elkészítése:

  1. A langyos tejben elkeverünk 1 tk porcukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni kb. 10 perc alatt.
  2. A robotgép üstjébe kimérjük a lisztet, a porcukrot, a tojássárgáját és hozzáöntjük a felfutott élesztős tejet. Dagasztópálcával elkezdjük összedolgozni, ekkor hozzáöntjük a vajat is. Ha szépen kidagasztotta a gép, kis olajjal megkenegetjük a tetejét és az üst szélét, majd letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük kb. 40 perc alatt.
  3. A szilvát megmossuk, kimagozzuk és negyedeljük, majd egy lábasba tesszük a cukorral és a fahéjjal együtt. Pici vízzel összefőzzük, de a szilva ne essen szét teljesen.
  4. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán kinyújtjuk a tepsi méretére és a sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A tetején eloszlatjuk a szilvát a levével együtt, megszórjuk a porcukorral kikevert darált mákkal, és a 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk 30-40 percre.
  5. Az elkészült mákos szilvás lepényt porcukorral meghintve, kockákra vágva kínáljuk.