Így készül a tökéletes francia tejes pite, az áfonyás clafoutis – videó

áfonyás clafoutis
áfonyás clafoutis
Vágólapra másolva!
Az áfonyás clafoutis a nyár slágere is lehet, ugyanis végtelenül egyszerű elkészíteni. Ez a francia sütemény egy tejpite, melybe rengeteg áfonya kerül, így aki a gyümölcsös desszerteket szereti, az ezt is imádni fogja – állítja a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

A clafoutis-nál nem sok egyszerűbb sütemény létezik, ugyanis a hozzávalókat tényleg csak össze kell keverni és már süthetjük is!

A clafoutis egyszerre pite és palacsintás édesség, melybe rengeteg gyümölcs kerül, ez teszi igazán zamatossá ezt a francia süteményt.

Az eredeti recept szerint fekete cseresznyével kell készíteni, de szinte bármilyen gyümölcs kerülhet bele. A végeredmény garantáltan zseniális lesz!

Áfonyás clafoutis

Hozzávalók (egy 24 cm-es piteformához):

  • 500 g friss áfonya
  • 4 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 2,5 dl tej
  • 6 dkg olvasztott vaj + egy kevés a forma kikenéséhez
  • 13 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • porcukor a tetejére
A rengeteg gyümölcs teszi igazán zamatossá ezt a francia süteményt. Forrás: Mindmegette.hu

Elkészítés:

  1. A piteformát kivajazzuk, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. Az áfonyát a kivajazott formába öntjük, és egyenletesen elrendezzük.
  3. A tésztához a tojásokat egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliakivonatot, majd kézi robotgéppel kihabosítjuk.
  4. A cukros tojáshoz adjuk a tejet és az olvasztott vajat, majd ezekkel is alaposan elkeverjük.
  5. A lisztet összekeverjük a sóval, és ez is mehet a tejes-tojásos keverékbe.
  6. A masszát óvatosan a formában lévő áfonyaszemekre öntjük, és a piteformát az előmelegített sütőbe toljuk. 50-55 perc alatt süssük szép aranybarnára.
  7. A kisült clafoutis-t hagyjuk 20-25 percig hűlni, majd megszórjuk porcukorral, és szeletekre vágva tálaljuk.