Ettől a hozzávalótól lesz igazán egészséges a krumplipüré

krumplipüré
Vágólapra másolva!
A burgonyapüré sokak kedvence, gyakran kerül a magyar családok asztalára. Ha vegán változatban készítjük, akkor viszont nemcsak ugyanolyan ízletes lesz, mint a hagyományos, de sokkal egészségesebb is - állítja a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

A burgonyát a legtöbb diétázó mumusnak tekinti magas glikémiás indexe miatt, pedig rengeteg alapvető tápanyagot tartalmaz. Az egyik legjobb antioxidáns-forrásunk, hiszen például a C-vitamin szükségletünk közel 30 százalékát fedezi már egy adag héjában sült burgonya. Ezen kívül megfelelő a rosttartalma, jó kálium-, vas-, magnézium- és B-vitamin forrás.

A krumpli sokféleképpen elkészíthető, ezért a háziasszonyok kedvence. Az egyik örök sláger a püré, amiből szuper egészséges ebédet vagy vacsorát is készíthetünk.

Ehhez nem kell mást tenni, mint a vajat extra szűz olívaolajra cserélni. Az olívaolaj a mediterrán étrend alapeleme, magas antioxidáns tartalmú zsír, amely védi a szív- és érrendszer egészségét.

A burgonyapüré sokak kedvence, gyakran kerül a magyar családok asztalára. Forrás: Shutterstock

Hogy még tovább fokozzuk a krumplipüré egészségtámogató hatását, tegyünk bele egy kevés fokhagymát és adjunk hozzá metélőhagymát! Ezek szintén védik az érrendszert, gazdagok gyulladáscsökkentő vegyületekben.

Krumplipüré

Hozzávalók:

  • ½ kg burgonya
  • 0,6 dl zöldségalaplé
  • 0,5 dl extra szűz olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. tengeri só
  • csipet frissen őrölt fekete bors
  • friss metélőhagyma

Elkészítése:

  1. A krumplit alaposan megmossuk, majd egy edénybe héjastól elkezdjük főzni. Amikor forr, hozzáadjuk a só felét és lassú tűzön pároljuk tovább. A burgonya fajtájától függően 20-30 perc alatt elkészül.
  2. Egy tálba félreteszünk 2,5 dl főzővizet. A burgonyát lecsepegtetjük, majd visszatesszük néhány percre az edénybe, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon. Lefedjük és félretesszük.
  3. A fokhagymát megpároljuk az olívaolajon, majd hozzáadjuk a zöldségalaplevet és felforraljuk.
  4. A forró levet ráöntjük a burgonyára, hozzáadjuk a maradék sót, megborsozzuk és kézzel (vagy villával) pépesítjük. A félretett főzővízből szükség szerint adagolunk hozzá.
  5. Metélőhagymával tálaljuk.