Így érdemes lefagyasztani a kelt tésztát

kelt tészta, gyúrás, sütés,
Vágólapra másolva!
Ha túl sok lett a kelt tészta, tegyük a mélyhűtőbe, így később is felhasználható lesz. Hogy mit kell tudni az ilyen tészta fagyasztásáról? A Mindmegette ezúttal ebben segít.
Vágólapra másolva!

Az élesztős tészta lefagyasztása egyszerű, és nem okozhat problémát, csak arra kell ügyelni, hogy benne az élesztő még ne legyen felfutott állapotban, különben a kiolvadása után egy nagyon ragacsos állagú tésztát kapunk.

Vízből, élesztőből, lisztből, sóból, vajból és tojásokból állítsuk össze a tésztát.

  • Ezután ne tegyük meleg helyre, hanem osszuk szét adagokra, és ezeket nyújtsuk ki lisztezett deszkán.
  • A kinyújtott lapokat tegyük fagyasztózacskóba, és légmentesen lezárva rakjuk a mélyhűtőbe. Az így eltett tészta 6 hónapig is megőrzi szavatosságát.

A fagyasztott, élesztős tészta kiolvasztása

Felhasználás előtt 12 órával vegyük ki a fagyasztóból és hagyjuk felolvadni. A legjobb, ha éjszakára betesszük a hűtőbe. A felengedett tésztával a szokásos módon tudunk majd dolgozni.

A megkelésére viszont érdemes kétszer annyi időt szánni, mint azt a friss tészta esetében tennénk.

Az élesztős pizzatésztát is lefagyaszthatjuk a fent leírtak szerint. Praktikus megoldás, ha egyszerre több lapot is elkészítünk, majd miután kinyújtottuk ezeket, sütőpapírral elválasztva, egymásra helyezve fagyasztjuk le.

Az élesztős tészta lefagyasztása egyszerű, és nem okozhat problémát. Forrás: Mindmegette.hu

Élesztő lefagyasztása

A friss élesztőt is lefagyaszthatjuk, így biztosan mindig lesz otthon, ha sütni támad kedvünk. Míg a friss élesztő kb. 1 hétig szavatos, addig fagyasztva akár fél évig is eláll.

A már megkezdett élesztőt se dobjuk ki, egyszerűen csomagoljuk fagyasztózacskóba, így helyezzük a fagyasztóba.

Felhasználás előtt 12 órával rakjuk át a hűtőbe, és ott hagyjuk felengedni. Ugyanúgy fog viselkedni, mint a friss változat.