Rengeteg betegségtől véd meg a magyar szilva

szilva ősz vitamin gyümölcs
Az egészség kulcsa az erős immunrendszer
Vágólapra másolva!
Több ezer különböző szilvafajta létezik, melyek színben, méretben és beltartalmi értékekben is eltérnek egymástól, egy azonban közös bennük: rendkívül egészségesek és finomak. A Mindmegette most összegyűjtötte, miért érdemes rendszeresen enni belőle.
Vágólapra másolva!

Magyarországon szinte bárhol megterem a szilva.

Amióta világ a világ, közszeretettel fogyasztjuk gyümölcsként, aszalványként vagy lekvár formájában.

Az ősz egyik nagy slágerének színválasztékától már csak a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatása több, így minél többet eszünk ebből a finomságból, annál jobb.

A népszerű gasztronómiai portál a szilva következő jótékony hatásait gyűjtötte össze:

  1. Igazi vitaminbomba
    Természetes A-, B-, C-, E- és K-vitamin forrás, magas az antioxidáns- és az ásványianyag-tartalma. Vitamin- és antioxidáns-tartalma nemcsak a daganatos betegségek megelőzése szempontjából fontos, hanem például hatékony segítség lehet a ráncokkal szemben is.
  2. Erősíti a csontokat
    A K1-vitamin és a kálium együttes hatása miatt a szilva fogyasztása hozzájárulhat az egészséges csontozat megőrzéséhez, az érfalfunkciók javításához, azaz a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez.
  3. Tisztítja a szervezetet
    A szilva kiváló méregtelenítő és salaktalanító hatású: rost- és szorbittartalmának köszönhetően hashajtó hatású, serkenti az anyagcserét és segíti az emésztést.

    A 85 százalékban vízből álló apró gyümölcs kiváló szomjoltó, miközben a héjában található cellulóznak, és rostos húsának köszönhetően közismert vizelethajtó.

    Napi egy-két marék friss, vagy aszalt szilva átmozgatja a beleket, és a salakanyag kipucolásával méregteleníti a szervezetet.

    Magyarországon szinte bárhol megterem a szilva. Forrás: Shutterstock
  4. Segíti a diétát
    Ezt a gyümölcsöt a karcsúság természetes titkának is nevezik, mert nemcsak a fogyásban segít hatékonyan, hanem klorogénsav-tartalma miatt megelőzhető vele az elhízás is. Emellett a klorogénsav segít megőrizni az érfalak rugalmasságát és pozitívan befolyásolja a cukor- és lipidanyagcserét.
  5. Vashiány ellen
    Gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, kálium, vas és fluorid.

    A vasnak vörösvérsejtképző hatása van, amely hatékony megoldás a vérszegénységre és a vashiányra, javítva ezáltal még a közérzetet is.

    A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.

  6. Védi a szemet
    Jelentős mennyiségben tartalmaz olyan polyphenolic antioxidánsokat is, mint a lutein, és a zeaxanthinul cryptoxanthinul. Ezek az összetevők segítenek a szabadgyökök és a reaktív oxigén elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában és más betegségekben.
    Azon túl, hogy a szilva, finom, színes és egészséges, rengetegféleképpen felhasználható. Forrás: Shutterstock
    A zeaxanthina, a retina sárga foltjában levő karotinoid elnyelő szelektív anyag, melynek feltehetőleg fényszűrő szerepe van.
  7. Felturbózza a testet
    Sötétkék, sötétvöröses színét egy sajátos anyagnak, a polifenolnak köszönheti, amely rendkívül hatékony antioxidáns. Ötször erősebb, mint a bétakarotin, ötvenszer erősebb, mint az E-vitamin, és hússzor erősebb, mint a C-vitamin.