Így készül a legfinomabb sütőtökpite-fűszer

nő, konyha, sütőtök
Vágólapra másolva!
Aki fogékony az angolszász gasztrokultúrára, nem tudja nem észrevenni, hogy a főzős oldalak szeptember eleje óta harsogják, hogy itt a tökszezon, ideje sütőtökös lattét inni/készíteni, sütőtökpitét sütni – hívja fel a figyelmet a Magyar Konyha.
Vágólapra másolva!

Amerikában és Angliában létezik az úgynevezett sütőtökpite fűszerkeverék, de itthon nem jellemző, korántsem olyan alapvetés, mint a forralt bor vagy a mézeskalács fűszerkeverék. De semmi baj, pofonegyszerű az előállítása házilagos módszerekkel is. Fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, szegfűbors és gyömbér kell hozzá csupán. Ha pedig megszületik egy jó mix, azt sokoldalúsága miatt használhatjuk számos termékben, a gabonapelyhekben süteményekben, pitékben, kávéban egyaránt.

A neves gasztronómiai portál a következő arányokkal javasolja a különleges fűszer elkészítését:

Sütőtökpite-fűszer

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál őrölt gyömbér
  • 2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 2 teáskanál őrölt szegfűbors
  • 1 ½ teáskanál őrölt szerecsendió

A fenti mix egyedi szájíz szerint is alakítható. Növelhetjük a gyömbért és a szegfűszeget, hogy élesebb, robusztusabb ízt kapjunk, vagy elvehetünk belőlük, ha könnyíteni szeretnénk rajta, ez esetben a fahéjat finomhangolhatjuk a lágyabb végeredményért. Van, aki még csempész a mixbe egyéb fűszert is, egy csipet feketebors állítólag harmonikusabbá teszi az összhatást.

A főzős oldalak szeptember eleje óta harsogják, hogy itt a tökszezon. Forrás: Shutterstock

Elkészítése:
A hozzávalókat egy kis tálban keverjük össze, a csomókat törjük össze egy kanál hátával, majd keverjük újra. A tárolás légmentesen záródó edényben szobahőmérsékleten történjen. A házi készítésű sütőtökpite fűszer hamar el fog fogyni, de egy évig biztosan megőrzi aromáit, frissességét, amennyiben friss fűszerekkel dolgoztunk a mixben.

Sütőtökös latte

Dolgozzunk össze egy kis sütőtökpite fűszert, sütőtökpürét és juharszirupot, mindezt keverjük el a kávéval, végezetül adjunk hozzá tejet. Van, aki úgy készíti, hogy a fűszert az őrölt kávéba keveri és azt főzi le kotyogóson.