Eltűnhetnek a sajtok a polcokról?

Vágólapra másolva!
Van-e olyan, hogy magyar sajt? Nincs. De még lehet, mert a szándék megvan rá. Vagy ahogy Hegedűs Imre a Sajtmustra házigazdája, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke elmondta, jelenleg a mi sajtunk a rögös túró, de még szeretné megélni, amikor lesz egy magyar sajt. Sajtkonferencia és sajtmustra is volt Etyeken egyidőben.
Vágólapra másolva!

Több mint száz mintát kellett elbírálniuk az ítészeknek. Hogy milyen volt a felhozatal, arról Pozsa Panni főítész beszél a műsorban. Ahogy mi Segal Viktorral láttuk és éreztük, voltak igazán jó sajtok is.

Fotó: Segal Viktor

A műsorban gyakran szóba kerül az a gazdasági környezet is, amiben élünk, az emelkedő gáz- és áramárak érzékenyen érintik a sajtkészítőket. Nem titok, hogy

a sajtkészítés egy nagyon energiaigényes tevékenység.

Az egyesület elnöke szerint az ágazat itthon is meg fogja érezni a válságot, ahogy Franciaországban már jelentkeztek is hatások. Ráadásul Franciaországban az aszály miatt a tejtermelés is jelentős károkat szenvedett, így ott már nemcsak az a kérdés, hogy mennyibe kerül egy kilogramm sajt, hanem az is, lesz-e sajt.

Fotó: Segal Viktor

És hogy miért pont a terroir volt idén a konferencia témája? Ahogy Hegedűs Imre elnök elmondta, szeretnék megakadályozni, megelőzni, hogy a terroir sajt is olyan elcsépelt, semmit mondó jelző legyen, mint a kézműves sajt. Hogy boldog boldogtalan ne használja a terroir sajt kifejezést, ha kommersz nagygazdasági tej a termékeinek az alapja.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!