A neves gasztronómiai portál a következő alternatívákat javasolja:
A legtöbb receptben azonos mennyiségű kókuszolajjal helyettesíthető a disznózsír, különösen bő zsírban sütésnél vagy grillezésnél.
Használatakor vegyük figyelembe, hogy a finomítatlan kókuszolaj kókuszos ízű és aromájú, így az ételek ízét kissé megváltoztathatja.
A sütemények, péksütemények sűrűbbek és kevésbé lágyak lesznek, ha zsír helyett olajat használunk.
Egyes ételeknél, mint például a tortilla esetében az olajhoz adott víz javíthatja a végeredmény állagát.
Ha avokádóval sütünk, számolni kell azzal, hogy a végtermék színe, íze, állaga megváltozik, ezért nem minden receptben működik a helyettesítés!
A marhafaggyú általában gazdagabb, húsosabb ízű, mint a disznózsír.
Mint ilyen, jobb választás lehet sült vagy grillezett sós ételekhez, és kevésbé működik sütemények készítésénél.
A banán különösen sok káliumot, rostokat, B6- és C-vitamint tartalmaz. 20 dkg zsír helyett használjunk 12 dkg banánpépet.
Elsősorban kenyérsütésnél, süteményekben jó helyettesítő, de nem használható sós ételeknél, illetve értelemszerűen sütni sem tudunk benne. Előfordulhat, hogy módosítania kell a receptben szereplő egyéb összetevőket, hogy kompenzálja a banán természetes édességét.