Rajong az olajban sült ételekért, de szeretne egészségesen étkezni? Mutatjuk a megoldást!

A,Woman,Is,Dumping,Fresh,Made,Potato,Waffle,Fries,From A woman is dumping fresh made potato waffle fries from basket onto a countertop together with chicken nuggets. She fried them in air fryer using very little fat. A healthy homemade convenient snack.
A woman is dumping fresh made potato waffle fries from basket onto a countertop together with chicken nuggets. She fried them in air fryer using very little fat. A healthy homemade convenient snack.
Vágólapra másolva!
Aki egészségtudatosan étkezik, de nem szívesen mond le az olajban sütött ételekről, az air fryer tökéletes választás számára: a forrólevegős fritőzben ugyanis minimális olajjal készítheti el a kedvenceit, így rengeteg kalóriát tud megspórolni. A végeredmény ugyanolyan ropogós és finom lesz az olaj szinte teljes elhagyása mellett is – állítja a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

Kevés olajban – vagy olaj nélkül – sütni, innen az elnevezése is: olaj nélküli fritőz vagy forrólevegős olajsütő. Klasszikus értelemben az olajjal működő sütőket nevezik fritőznek, ezért a forrólevegős fritőz megnevezés megtévesztő lehet.

Az air fryerben ugyanis a sütést nem a forró olaj végzi, hanem a forró levegő: a meleget a gép állítja elő és fújja be a sütő fiókjában, ahol a hőmérséklet egyenletesen oszlik el a ventilátor működésének köszönhetően.

Az ételek így elhelyezkedésüktől függetlenül egyformán sülnek meg és a belőlük kiáramló gőz és pára sem szivárog vissza az ételekbe.

Míg korában a fritőz elengedhetetlen tartozéka volt a modern konyháknak, mára egyre inkább perifériára szorulnak ezek a gépek.

Az ok egyszerű: mind többen fogadják el az orvosok és a táplálkozási szakemberek által régóta hangoztatott és mára bizonyítást nyert állítását, miszerint a bő olajban való sütés számos egészségre káros hatással jár. Mivel a könnyen és gyorsan elkészíthető ételekről nem szívesen mond le senki, egyre népszerűbb az olajmentes alternatíva, az air fryer.

Az air fryerben a sütést nem az olaj végzi, hanem a forró levegő.

Az olajsütőkkel szemben ennél elenyésző mennyiségű olaj szükséges az ételek megsütéshez, így a végeredmény lényegesen kevesebb zsiradékot tartalmaz.

Nemcsak sült krumpli és rántott hús készíthető a forrólevegős sütőben, hanem alapvetően minden olyan étel, ami légkeveréses sütőben is elkészíthető lenne.

A fagyasztott élelmiszerek ropogósra és aranyszínűre sülnek, sőt kellő gyakorlattal tökéletes steak is készíthető – elkerülve a takarítást a fröcsögő olaj miatt... Ugyanígy megúszós a szalonnasütés is. A cukkinispagetti sokaknak nem sikerül, mivel főzés során rengeteg víz távozik a zöldségből, ami miatt gyakran csak egy ázott kupac marad a serpenyőben. Az air fryerben azonban tökéletes al dente cukkini tészta készíthető, mivel a felesleges víz lecsöpög a kosárból.

A kelbimbó olaj nélkül is szép és ropogós lesz a légsütőben, mint ahogy például a linzerek, a kekszek, a zsemlék a kiflik vagy a gyors ételek is.

A brokkoli viszont kiszáradhat, a friss zöldek pedig, mint a spenót vagy a kelkáposzta pedig szó szerint mindenfelé repülhetnek... A sajtsütés elég nagy kosszal járhat, hiszen a forrólevegős fritőz valójában nem olajsütő, így nem keletkezik a sajton kéreg, ami egybe tartaná. Ne tegyünk túlságosan nagy darab húst sem az air fryerbe: hiába férne bele egy egész csirke, inkább daraboljuk fel az ízletesebb végeredmény érdekében!

Mivel a könnyen és gyorsan elkészíthető ételekről nem szívesen mond le senki, egyre népszerűbb az olajmentes alternatíva, az air fryer. Forrás: Mindmegette.hu

Óvatosan bánjunk a száraz fűszerezéssel is: a levegő egész egyszerűen lefújhatja a húsok, zöldségek felületéről az ízesítőt. Gondoljuk végig a sütési szokásainkat, például hogy milyen gyakran, mekkora mennyiséget és milyen ételeket készítünk, illetve hogy hány főre főzünk! Ezek a szempontok segítenek eldönteni, hogy a forrólevegős sütő milyen funkciókkal rendelkezzen és mekkora legyen az űrtartalma.

A jó tulajdonságai hosszan sorolhatók: a forró levegős olajsütő könnyen kezelhető, használata biztonságos, hiszen nem kell nagy mennyiségű forró olajjal bűvészkedni, így az égési sérülések is elkerülhetők.

Egyszerűbb tisztán tartani, mert a kosár és a fiók is mosogatógépben mosható. Ráadásul a kosár tapadásmentes bevonata megakadályozza, hogy az étel ráégjen, így nem kell áztatni, dörzsölni sem. Amiért még sokan imádják az air fryert az a „szagtalansága", nincs napokig terjengő olajszag a lakásban.

A forrólevegős sütő fenntartása olcsóbb, hiszen nem kell bele drága sütőolaj, és környezetbarát, mert nem keletkezik használt olaj.

Használatával helyet takaríthatunk meg, hiszen egy kis, kompakt készülék mikró helyett is jól használható, sőt nemcsak jól átmelegíti az ételt (akár nagyobb húsokat is), de még a rántott ételek, gyors ételek is újra ropogósak lesznek ebben melegítve.
Hátránya az ára lehet – érdemes középkategóriás termékeket vásárolni, ezek méretileg és a technikai paramétereket tekintve is megfelelnek egy családnak, és az áruk is elfogadható. És végül egy ritka, de persze létező jelenség: akad, aki az air fryerben készült ételekből hiányolja a klasszikus olajízt.