Így lesz tökéletes a húsvéti villásreggeli

húsvéti asztal
A hagyományos húsvéti asztal
Vágólapra másolva!
Húsvét vasárnapján sok családban csak a tojáskeresés vagy a templomlátogatás után ülnek asztalhoz és ráérősen falatozva költik el a kiadós ünnepi reggelit. A Mindmegette pontokba szedte, hogy az elmaradhatatlan sonkán kívül mivel érdemes készülni a hosszúra nyúló közös étkezésre, amely sok esetben az ebédet is kiválthatja aznap.
Vágólapra másolva!
  1. Teríték és asztaldíszek
    Előző este terítsünk meg, hogy reggel csak az ételekkel kelljen foglalkozni! Készítsünk elő elegendő tányért, evőeszközt és poharat, hogy váratlanul betoppanó látogatókat is meg tudjuk vendégelni. A hagyományos barkaág mellett dekoráljuk az asztalt húsvéti díszekkel, virággal, valamint nyuszicsalogató zsázsával. Az ünnepi hangulatot textil- vagy húsvéti mintás papírszalvétával fokozhatjuk.

  2. Kísérők a sonka mellé
    Az előző nap megfőzött és kihűtött húsvéti sonkát már a konyhában felszeletelhetjük. Legyen hozzá frissen reszelt csípős és ecettel megszelídített vagy készen vásárolt üveges torma, esetleg mustár! A zsenge hónapos retek, az újhagyma és az asztalon díszként zöldellő, enyhén csípős zsázsa szintén jól illik a sonkához.
    A húsvéti sonkát sokan egész évben várják. Forrás: Shutterstock
  3. Kalács, kenyér, péksütemény
    A foszlós fonott kalácsok mellett ne feledkezzünk meg a lehetőleg többféle – pl. magos, rozsos, teljes kiőrlésű – kenyérről és – pl. magos, mazsolás, túrós – zsemléről sem! Szeleteljük fel az eredetileg tojásfészeknek feltett kalácskoszorút és kínálhatsz kenyérben sült sonkát is!
    A foszlós fonott kalácsok fontos részét képezik a húsvéti reggelinek. Forrás: Origo
  4. Kencék és mártogatósok
    Az ínycsiklandó kalácsok, kenyerek és péksütemények mellől ne hiányozzanak a kenhető finomságok sem: pl. körözött, krémsajt, kenőmájas, vaj! A csíkokra vágott ropogós nyers zöldségeket – húsvét lévén mindenekelőtt a sárgarépát – natúr joghurttal elkevert krémsajtból vagy túróból készített, sóval, borssal, citromlével és zöldfűszerekkel ízesített mártogatósba tunkoltathatjuk.

  5. Tojás, tojásételek
    A festett kemény tojásokat egyelőre tartalékoljuk a locsolóknak, és meghámozott festetleneket tegyünk a sonka mellé. Elővehetjük a hűtőből az előre elkészített tojássalátát, továbbá főzhetünk lágy tojást és percek alatt süthetünk pl. medvehagymás rántottát vagy omlettet. A pettyezett héjú, apró fürjtojás mutatós húsvéti dekoráció, és ünnepi főételeket is feldobhatjuk vele.

  6. Palacsinta
    Hagyományos és amerikai változatban egyaránt a villásreggeli szereplője lehet. A korábban bekevert tésztát hipp-hopp megsüthetjük. Húsvétkor részesítsük előnyben a sós töltelékeket, mint a zöldfűszeres sajtkrém és a spenót- vagy medvehagymakrém. A hidegen tálalt lazacos vagy kaviáros palacsinta remekül passzol pezsgőhöz is.
    A palacsinta egyre több családnál a húsvéti reggli része. Forrás: Shutterstock
  7. Sütemények
    Lehetőleg édessel és sóssal is készüljünk. Répatortával és az ünnephez illően dekorált vagy sonkás muffinokkal biztos sikert arathatunk. Az édes sütiket szívesen eszegetik a vendégek kávéhoz, a sósakat pedig akár tojássalátához is.

  8. Mentes és alkoholos italok
    Legyen készenlétben elegendő palackos víz, lehetőleg frissen facsart narancs-, továbbá gyümölcs- és zöldséglé, kávé, többféle tea (pl. zöld, gyümölcsös, gyógynövényes), gyerekeknek tej, esetleg kakaó is! A felnőttek számára készüljünk sonkacsúsztató aperitiffel, valamint egyéb alkoholos italokkal, pl. tojáslikőrrel, pezsgővel.