Ez a fűszer mára meghódította a világot

Two Women Enjoying in a Garden Single Flower Environmental Conservation Women Females Two People Copy Space Hobbies Vegetable Garden Organic Pumpkin Planting Gardening Mature Adult Adult Smelling Choosing Working Picking Harvesting Caucasian Ethnicity Act
Two women gardening and holding vegetable basket
Vágólapra másolva!
A tökfűszer, vagyis a pumpkin spice lényegében a mézeskalács-fűszerkeverékhez hasonló, melegséget adó, illatos-aromás elegy, amiért egy ideje megőrül a világ – az amerikaiak biztosan. Ha erről a fűszerkeverékről beszélünk, szükséges, hogy megkülönböztessünk két időszámítást: a PSL előttit és utánit. A Magyar Konyha összegyűjtötte a világ egyik legfelkapottabb fűszerkeverékének legfontosabb tudnivalóit.
Vágólapra másolva!

A PSL a Pumpkin Spice Latte nevű, fűszeres, szezonális tejeskávé rövidítése, amit először 2003-ban lehetett kérni a Starbucks kávézólánc pultjainál.

A PSL előtti időszámításban a tökfűszer lényegében semmi mást nem jelentett, mint egy – hagyományosan fahéjból, szerecsendióból, őrölt gyömbérből, szegfűborsból és szegfűszegből álló – illatos keveréket.

Ez a keverék pedig már hosszú idők óta az amerikai konyhakultúra része; főként a sütőtökös pite készítésekor használták a háziasszonyok: Amelia Simmons szakácskönyvének (American Cookery) 1798-as, újranyomtatott kiadásában is szerepel már két, fűszeres sütőtökös pite recept, az egyik gyömbérrel és szerecsendióval, míg a másik szegfűborssal és gyömbérrel.

Pumpkin Spice Latte-t először 2003-ban lehetett kérni a Starbucks kávézólánc pultjainál. Forrás: Ács Bori

Évszázadokkal később, az 1930-as években álltak elő a fűszergyártók egy előre összeállított, úgynevezett Pumpkin Pie Spice keverékkel.

A Thompson & Taylor Spice Co. vagy a McCormick & Company termékei a maguk idejében kifejezetten forradalminak számítottak, hiszen így a háziasszonyoknak csupán egyetlen tasak fűszert kellett megvásárolniuk, az addigi minimum 4-5 helyett.

A Thompson & Taylor 1933-ban piacra dobott keveréke egyenesen 9 fűszer harmonikus elegyét tartalmazta. A McCormick 1934-től a mai napig is megvásárolható fűszere pedig 4-et (fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg).

Az aromás fűszerek elegyét persze idővel annyira megkedvelték az emberek, hogy elkezdték a tökös pite elkészítésén kívül másra is felhasználni.

Sosem fogjuk megtudni, hogy ki volt az első ember, aki a tökfűszert a tejeskávéjába keverte, de azt a szakértők szinte biztosra veszik, hogy a PSL-t nem a Starbucks fedezte fel eredetileg.

A világ egyik legfelkapottabb fűszerkeverékének meglepően régi a történelme. Forrás: Ács Bori

Az viszont tudható, hogy a kávézóláncnál ki volt az, aki a PSL ötletével előállt: ő Peter Dukes, a cég akkori espresso igazgatója, akinek többek között az volt a feladata, hogy a kávézólánc számára szezonális italokat álmodjon meg – így született meg például a mentás mokka és a tojáslikőrös latte is.

A PSL eredetileg Vancouver és Washington mindössze 100 boltjában volt elérhető. Ma viszont már a világ minden részén kapható, és a kávézólánc történetében minden idők legnépszerűbb szezonális italaként tartják számon. Csak az USA-ban ezidáig 425 millió pohárnyit adtak el belőle.

Az Egyesült Államokban a tökfűszer mára gyakorlatilag kulturális ikon státuszba lépett; az ősz emblematikus szimbólumává, akár csak a színt váltó falevelek.

A fűszeres tejeskávé előre nem látott, elképesztő népszerűsége pedig egy egész, új piacot nyitott meg a fűszerkeverékkel készülő termékeknek.

Így pedig el is jutottunk a jelen valóságához, amikor (főleg az USA-ban) gyakorlatilag minden eladható, amire rá van írva a két varázsszó: pumpkin spice, vagyis tökfűszeres. Lehet ez alkoholos ital, sajt, pillecukor, de akár hummusz, vagy mac'n'cheese is – a siker borítékolható.