A legérdekesebb tudnivalók a medvehagymáról

medvehagyma krémleves
Vágólapra másolva!
Érdekes tudnivalókat osztott meg a medvehagymáról a Magyar Konyha. Cikkünk végén megosztjuk egy gyorsan elkészíthető, tápláló fogás receptjét is.
Vágólapra másolva!

A Baranya megyében gazdálkodó Mecsekerdő Zrt. közleményében tudatta, hogy a jellegzetes fokhagyma-illatú, vér- és vesetisztító gyógynövény gyűjtése fokozott terhelést jelent az erdei ökoszisztéma számára, mindezt azonban felelős erdőlátogatással jelentősen csökkenthetjük.

Tovább tud élni, lélegezni, táplálkozni és táplálékot raktározni a talajban megbújó hagymájában a medvehagyma, ha két leveléből csak az egyiket szedjük le, és elkerülhetjük az erdő talaján élő, számos védett lágyszárú növény letaposását, ha a kijelölt turistaútvonalakról nem térünk le.

Közölték, hogy a hegyek középső és magasabb régióiban, lombos erdőkben, főként a bükkösökben, a hűvösebb északi oldalakon, völgyekben előforduló medvehagyma levele kizárólag nem védett területeken gyűjthető, saját szükségletre fejenként naponta legfeljebb két kilogramm mennyiségben.

Forrás: Shutterstock

A tájékozódást és a különböző besorolású területek azonosítását az itt elérhető térkép, illetve a mobiltelefonról is elérhető "Erdőtérkép" alkalmazás segíti.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a kereskedelmi célú gyűjtéshez az erdőgazdálkodó engedélye szükséges.

Medvehagyma-krémleves

Hozzávalók:

  • 150 g medvehagyma
  • 1 hagyma, apróra vágva
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 400 ml kókuszkrém
  • 200 ml víz
  • 1 húsleves leveskocka

Elkészítés:

Mossuk meg, majd durván aprítsuk fel a medvehagymát! Melegítsük fel az olajat, pirítsuk meg rajta az apróra vágott hagymát és adjuk hozzá a kókuszkrémet és a vizet!
Morzsoljuk bele a leveskockát, szórjuk bele a medvehagymát és hagyjuk összefőni, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint! Tálaljuk egy kanál fokhagymás pesztóval, reszelt fokhagymával vagy újhagymával megszórva!

A medvehagyma-krémleves gyorsan elkészíthető, tápláló fogás Forrás: Shutterstock