Zöldséges egytálétel fűszernövényekkel és sajttal ebédre

zöldséges egytálétel, rakott étel
Vágólapra másolva!
A rakott zöldségek egy új oldalát ismerhetjük meg ezzel a fogással. A receptből persze nem hiányozhat a krumpli, ugyanakkor tökéletes választás mellé a paszternák és a vajtök is. A hármast pedig a szerecsendió, a friss rozmaring és a kakukkfű teszi fenségessé. Ó, és persze ne feledkezzünk meg a Gruyère-sajtról sem, ami extra ízt ad ennek a könnyű és gyorsan elkészíthető egytálételnek.
Vágólapra másolva!
A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Zöldséges egytálétel fűszernövényekkel

Hozzávalók:

  • 1 és ½ bögre magas zsírtartalmú tej
  • 2 gerezd fokhagyma, összetörve
  • egy csipet szerecsendió
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 340 g vajtök
  • 340 g burgonya
  • 220 g paszternák
  • só és bors ízlés szerint
  • egy csipet apróra vágott friss vagy szárított kakukkfű
  • egy csipet apróra vágott friss vagy szárított rozmaring
  • 1 bögre reszelt Gruyère-sajt
  • 1 bögre reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Melegítsük fel a tejet, amikor forrni kezd, vegyük le a tűzről.
Törjük bele az egy gerezd fokhagymát és szórjuk bele a szerecsendiót.
Pucoljuk meg és vágjuk félbe a másik gerezd fokhagymát, majd dörzsöljük át vele a sütőtálunk belsejét.
Végül a sütőtálat kenjük ki olajjal.
A megtisztított és meghámozott tököt, burgonyát és paszternákot karikázzuk fel.
Tegyük a tököt a sütőtál aljára, jöhet rá a burgonya, a paszternák, sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg sajttal és a fűszernövényekkel.
Folytassuk addig, amíg az alapanyagok elfogynak, de ügyeljünk rá, hogy a felső réteg a sajt legyen.
Öntsük a tejet egyenletesen a zöldségekre, majd süssük 50 percig.