Húsmentes rakott padlizsán a böjtölőknek

rakott padlizsán
Vágólapra másolva!
A padlizsán még mindig egy nem túl népszerű alapanyag, ám szerencsére egyre többen döntenek úgy, hogy rendszeresítik a konyhában. A változatos táplálkozás elengedhetetlen, főleg a negyven napos böjt idején, amikor mellőzzük a húsok fogyasztását. Az a legjobb, ha minél színesebben fogyasztunk zöldségeket, illetve újdonságokat is kipróbálunk. Ha eddig nem, vagy csak ritkán fogyasztottunk padlizsánt, itt az ideje kipróbálni ezt a receptet. A rakott padlizsán laktató, finom és még csak nem is bonyolult recept.
Vágólapra másolva!
Rakott padlizsán. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Rakott padlizsán

Hozzávalók:

  • 2 db nagyobb padlizsán
  • 3 db hagyma
  • 3 db pritaminpaprika
  • 3 db nagy paradicsom
  • 250 g sajt, reszelve
  • 450 g tejföl
  • 400 g jázminrizs
  • só és bors ízlés szerint
  • olaj

Elkészítés:

Mossuk meg, karikázzuk fel, majd sózzuk meg a padlizsánokat.
Hagyjuk állni egy rövid ideig, míg levet ereszt.
Közben főzzük meg a rizst, aztán pirítsuk meg olajon a padlizsánkarikák mindkét oldalát.
Vegyünk elő egy hőálló edényt, rétegezzünk az aljára a padlizsánból, jöhet rá a rizs, a felkarikázott hagyma, a felkarikázott paprika és a felkarikázott paradicsom.
Folytassuk addig a rétegezést, amíg az alapanyagok elfogynak.
A tetejét kenjük meg tejföllel, szórjuk meg sajttal, és tegyük a 200 fokra előmelegített sütőbe.
Süssük körülbelül 30 percig.