Ezt jósolják a kölesről 2023-ra

köles
Köles
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, a quinoának hamarosan leáldozik, és új sztár lép a helyébe: a köles. A köles gluténmentes, rostban gazdag gabonaféle, amelynek fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Az Egyesült Nemzetek Szerevezete szerint 2023 a köles nemzetközi éve lesz. Úgy vélik, a köles hamarosan a mindennapi étrend szerves részévé válik az egész világon.
Vágólapra másolva!

A köles egy igazán sokoldalú alapanyag, noha még nem örvend akkora népszerűségnek, amekkorát érdemelne. Ám az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szerevezete) előrejelzése szerint ez néhány éven belül meg fog változni.

A kölest megfőzhetjük és tálalhatjuk köretként úgy, mint a rizst.

Liszt formájában gluténmentes sütemények, muffinok, kenyerek és tészták készítésére is használható. A müzliszeretek alapja, turmixok szerves összetevője, és kásák kiegészítője is lehet.

A köles nemcsak tápanyagokban gazdag, de a környezet szempontjából fenntartható Forrás: Shutterstock

Az egészségügyi szakértők a "következő quinoaként" emlegetik a kölest, ami valójában garantáltan felülmúlja elődjét. A köles ugyanis sokoldalúbb, mint a quinoa, ráadásul több egészségügyi előnye is van. Ám nemcsak tápanyagokban gazdag, de a környezet szempontjából fenntartható.

A köles hagyományos élelmiszer Afrikában és Ázsiában, a szemeket természetes formájukban fogyasztják.

Képes kielégíteni az átlagember szinte összes táplálkozási és egészségügyi szükségletét. Gazdag vasban és cinkben, gluténmentes, alacsony glikémiás indexű, háromszor annyi kalciumot tartalmaz, mint a tej, ráadásul rengeteg fehérje is van benne.

Valójában ahhoz, hogy a köles egyre népszerűbbé váljon, elengedhetetlen a fogyasztói tudatosság kiépítése.

A Trópusi Nemzetközi Növénykutató Intézet (ICRISAT) és az Indiai Köleskutató Intézet (IIMR) szerint étrendet átalakító mozgalmakra van szükség ahhoz, hogy a köles olyan népszerűvé váljon, mint a quinoa.

Az ICRISAT megosztotta, hogy a tudatosság terjesztése és a fogyasztók megalapozott döntéseinek elősegítése hozzájárul a környezetünk megmentéséhez.

Forrás