Mitől lesz tökéletesen krémes a tejberizs?

tejberizs
Vágólapra másolva!
Tejberizst készíteni nagyon egyszerű, csupán tejre, rizsre és cukorra van szükségünk hozzá. Lelkesen odaállunk a gáztűzhely elé, kevergetés közben már érezzük is a szánkban a jól megszokott ízt, ami még a gyermekkorunkat is felidézi. Emlékszem, hányszor kérleltem édesanyámat, meg persze a mamát, hogy készítsen nekem tejberizst. Előtte mindig szedtünk friss gyümölcsöt a kertben, hiszen attól lesz csak igazán finom. Mivel most az eper és a málna a sztár, már be is takaríthatunk néhány szemet előzetesen.
Vágólapra másolva!

A tejberizs hosszadalmas előkészületet igényel a rizs miatt. Érdemes egy éjszakára beáztatni, majd másnap elkészíteni az isteni finomságot. Teljesen mindegy, hogy milyen rizst használunk,

a lényeg az áztatás.

Ezt követően már csak néhány fontos alapanyagra van szükség, hogy ezúttal egy teljesen más úton kerüljön a tejberizs az asztalra.

Ugyanis nemcsak új alapanyagokat iktatunk be, hanem a folyamat is más lesz.

Példát veszünk a törökökről, és mi is megsütjük a tejberizst.

Tejberizs. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Krémes tejberizs

Hozzávalók:

  • ½ bögre rizs
  • ¼ bögre mazsola
  • 2 tojás
  • 1-1/2 bögre magas zsírtartalmú tej
  • ½ bögre cukor
  • ½ teáskanál szerecsendió (a titkos összetevő)

Elkészítés:

Tegyük a rizst és a mazsolát egy kis jénai tálba.
Verjük fel a tojás, a tej, a cukor és a szerecsendió keverékét, majd öntsük rá a rizsre.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és süssük 40-50 percig fedél nélkül.
Tálaljuk friss gyümölcsökkel, a maradékot tegyük a hűtőbe.