Vágólapra másolva!
Ez a december, valljuk be, más, mint ahogy megszoktunk: kevesebbet mozdulunk ki, időnk nagyobb részét otthon töltjük. Érdemes azonban ezt az időszakot is kihasználni, pozitívan megélni: például oly módon, hogy jobban megismerkedünk az ünnepi időszak hagyományaival, és – ha korábban erre nem lett volna időnk – kipróbáljuk magunkat a konyhában, felfedezzük a karácsonyi desszertek világát. A karácsonyi ünnepek elképzelhetetlenek a bejgli, a mézeskalács vagy a zserbó csábító illata nélkül, cikkünkben azonban most kifejezetten azoknak szeretnénk inspirációt nyújtani, akik ilyenkor is tudatosan táplálkoznak. Jó hírünk, hogy ezek az édes fogások is könnyen elkészíthetőek és fogyaszthatóak egészséges változatban.
Vágólapra másolva!

Az ismert sütemények napjainkban már szinte minden alapanyaga helyettesíthető egészségesebb hozzávalóval is, így egy kis utánajárással könnyen megoldható, hogy ne fehér lisztes, cukros finomságok kerüljenek a terített asztalokra, hanem valami könnyebben emészthető.

A hagyományos, cukorban gazdag sütemények helyett ezek a jótékony hatású olajos magvakból, értékes, rostban dús gabonákból, egészséges nyírfa- vagy barnacukorból, mézből és különleges gyümölcsből készülnek, ily módon azok is ízletes desszertekhez jutnak, akiknek bizonyos okokból különleges étrendet kell követniük.

Sokak számára az ünnepi időszak elvitathatatlan része az ételek általánosnál nagyobb mennyiségű fogyasztása. A fogások elkészítésekor tehát érdemes odafigyelni, hiszen nem pusztán a hízás elkerülése végett érdemes egészségesebb hozzávalókból összerakni a desszerteket, hanem többek azért is, hogy az immunrendszer erősödjön, ráadásul csökkenti a szívroham kockázatát is.

Manapság egyre többen választják a korábban használt alapanyagok helyett a teljes kiőrlésű lisztet, xillitet, eritritet, datolyát, sütőtököt, vagy akár a kókusztejet, melyek egyaránt könnyen kivitelezhető édességeket ígérnek, s az egészség jegyében készülnek.

Számba vettük, melyek a megkerülhetetlen karácsonyi desszertek, amelyek egy-egy változtatással a jóval egészségesebb táplálkozást segítik elő.

Mákos-mézes bejgli teljes kiőrlésű lisztből

Hozzávalók 4 rúd sütéséhez:

  • 65-70 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek. méz
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 0,5-1 dl rum

Máktöltelékhez:

  • 25 dkg darált mák
  • 1 dl tej
  • 5 ek. méz
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 ek. mazsola
  • 2 ek. rum

Elkészítés:

A tejet melegítse langyosra fel, majd adjon hozzá 1 kk. cukrot, morzsolja bele az élesztőt, és 15 percre tegye félre egy picit letakarva! Amíg felfut, a vajat morzsolja el a liszttel és a tojássárgájával, majd keverje össze az élesztős tejjel és a rumban feloldott mézzel! Gyúrjon belőle tésztát, és egy konyharuhával letakarva pihentesse, amíg elkészíti a tölteléket! Áztassa a mazsolát rumba! Melegítse meg a tejet, keverje bele a mákot, majd a többi alapanyagot is! A tésztát ossza 4 részre, és egyenként nyújtsa ki téglalap alakúra! Kettőt diótöltelékkel, kettőt pedig máktöltelékkel kenjen meg! A téglalap szélét egy kicsit hajtsa a töltelékre, majd óvatosan tekerje fel! A tepsit vékonyan vajazza ki majd mehet is rá a 4 rúd bejgli!

Sokak számára a karácsony fontos része a mákos bejgli. Forrás: Thinkstock

A tetejüket érdemes megkenni tojássárgájával, majd pihentesse legalább 20 percig, és utána tojásfehérjével is kenje meg, hiszen ettől lesz szép töredezett a tészta felszíne! Amikor megszáradt egy kicsit a tojásfehérje a tészta tetején, szurkálja meg villával és helyezze az előmelegített sütőbe – alul-felül sütés esetén 180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C. 30–35 percig kell sütni. Felszeletelni csak akkor szabad, ha már teljesen kihűlt.

Tojás-és tejmentes bejgli

Hozzávalók (kb. 3 rúdhoz):

  • 60 dkg teljes kiőrlésű vagy szénhidrát csökkentett liszt
  • 2 ek. méz vagy édesítő
  • 12 dkg kókuszzsír
  • 2 dl rizstej
  • 1,5 tk. instant élesztő

Töltelék (1 rúdhoz):

  • 5 ek. méz vagy édesítőszer
  • 150 g darált dió vagy mák
  • 1-2 ek. rizstej
  • pici rum
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit gyúrja össze, majd hagyja kelni kb. 1 órát, addig készítse el a tölteléket! Áztassa rizstejbe a mandulát, majd locsolja meg egy pici rummal! Keverje össze a diót, vagy a mákot a mézzel, majd mehet hozzá a mazsola is! Ezt követően reszelje bele a citrom héját, és alaposan keverje el! Ha túl száraznak találja, adjon hozzá egy kevés rizstejet, hogy kenhető masszát kapjon! A tésztát vegye 3 részre, és egyenként nyújtsa ki!

Az édes fogások könnyen elkészíthetők és fogyaszthatók egészséges változatban is. Forrás: Thinkstock

Kenjen rá a tölteléket, hajtsa be a szélét egy kicsit, hogy ne folyjon ki belőle, majd tekerje fel! A tetejére tojás helyett mézes növényi tejszínt kenjen, ettől szép fényes lesz! Szurkálja meg villával, és mehet az előmelegített sütőbe! Kb. 180 fokon 30-40 perc alatt szép barnára sül.

Élesztő- és cukormentes zserbó

A legtöbb családban az ünnepi fogások kihagyhatatlan része a zserbó, s manapság már nem okozhat problémát, ha valaki az elvei vagy a betegsége miatt nem ehet fehér lisztes, cukros süteményeket, hiszen ezt is könnyedén elkészíthető diétás változatban is.

Hozzávalók (18*23 cm-es tepsihez):

Tészta hozzávalók:

  • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 5 dkg búzasikér
  • 12 dkg kókuszzsír
  • 7 g sütőpor
  • 4 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg natúr görög joghurt

A töltelék hozzávalói:

  • 12 dkg cukrozatlan darált dió
  • 4 dkg édesítő
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 25 dkg cukormentes sárgabaracklekvár

A csokimáz hozzávalói:

  • 7,5 dkg cukormentes étcsoki
  • 1 teáskanálnyi (1 dkg) kókuszzsír

Elkészítése:

A lisztet keverje el a sikérrel, a sóval, az édesítőszerrel, majd morzsolja el a kókuszzsírral, majd a morzsalék közepébe egy üreget készítsen egy üreget, amelybe helyezze bele a tojássárgájával elkevert joghurtot és gyúrja tésztává! Vágja három egyenlő részre, és mindhármat 18*23 cm téglalappá (vagy hasonló méretűvé, tepsitől) nyújtsa ki!

A legtöbb családban az ünnepi fogások kihagyhatatlan része a zserbó. Forrás: Pinterest

Tegyen a tepsibe egy sütőpapírt, majd az első lapot a belehelyezés után kenje meg a baracklekvár felével! Keverje össze a darált diót az édesítővel és a citromhéjjal, majd a felét a baracklekvárral oszlassa el egy rétegen egyenletesen, majd tegye rá a második tésztalapot és ugyanúgy kenje meg a baracklekvár másik felével, majd az édesítős, citromos darált dióval! Fedje le a süteményt a harmadik tésztalappal, majd óvatosan nyomkodja le és villával szurkálja meg a tetejét. 170 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sül és hagyja kihűlni, később vágódeszkára kell borítani, lehúzni róla a sütőpapírt, majd visszafordítani. A zserbó csokimázához a cukormentes étcsokit a kókuszzsírral olvassza fel vízfürdő felett, majd kenje a zserbó tetejére, s hagyja hűvös helyen megdermedni! Forró vízbe mártott késsel szépen szeletelhető.

Diétás mézeskalács

A karácsony elengedhetetlen kelléke a mézeskalács, hiszen a kellemes illatot árasztó sütemény egyben mutatós dísz is lehet a karácsonyfán. A következő recepttel is finom, de egészséges desszert is kerül az ünnepi asztalra.

Hozzávalók:

  • 1 kg zabliszt
  • 20 dkg eritrit
  • 2 egész tojás
  • mézes fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, ánizs, szegfűbors, gyömbér
  • 25 dkg langyos méz
  • 1 ek. kókuszzsír
  • 3dkg szódabikarbóna
  • 6 ek. cukormentes baracklekvár

Elkészítés:

A tésztát érdemes előző este begyúrni. A zablisztet, az édesítőt, a fűszereket és a szódabikarbónát is szitálja át, majd keverje össze és adja hozzá a többi hozzávalót is és gyúrja össze! Pihentesse a hűtőben minimum 2 órát, de jobb, ha egy éjszakát áll! A pihenés után lehet, hogy repedezett lesz a tészta, de gyúrja addig újra, amíg ismét képlékennyé válik! Nyújtsa ki és szaggasson tetszőleges formákkal! Sütés előtt tojássárgájával kenje meg a tetejét és előmelegített sütőben 200 fokon 10-15 perc alatt kész is!

A karácsony elengedhetetlen kelléke a mézeskalács, hiszen a kellemes illatot árasztó sütemény egyben mutatós dísz is lehet a karácsonyfán. Forrás: Shutterstock

Díszítés:

Verjen habbá egy tojásfehérjét, majd annyi fehérjeport rakjon hozzá, hogy sűrű anyagot kapjon! A sűrűsége akkor jó, ha jó sűrű, tejfölszerű. A habverőt kiemelve ne folyjon vagy csöpögjön; jó jel, ha megáll rajta. Ha van otthon habzsák, akkor azzal is díszítse, ha nincs, akkor rakja kis nylonzacskóba, a sarkát átlósan vágja le (kb. fél mm-re) és tetszőlegesen lehet vele mintákat rajzolni a mézeskalácsok tetejére vagy akár az egészet is befedheti. A mázat természetes anyagokkal (pl. kakaó, szentjánoskenyér-por) színezheti.

Abban szinte minden cukrász és szakács egyetért, hogy kiemelkedő szerepe van a desszertek elkészítésében a minőségi és friss alapanyagoknak, ezért érdemes a hazai termelők és gyártók termékeit választani a polcokról és internetes megrendelés esetén is.

De ne feledjük, ha esetleg mégis történne valami váratlan a konyhában, és nem lenne teljes a siker, akkor sincs okunk csüggedni, hiszen az éttermek továbbra is várják a rendeléseinket, legyen szó karácsonyi vagy szilveszteri menüről, amivel ráadásul segíthetünk is nekik a jelenlegi nehéz helyzetben.

Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség